Lunchpauze met je vingers in de aarde

Even opladen in de tuin

Het fenomeen is je wellicht bekend: met je vingers in de aarde wroetend, zone je even helemaal uit. Je brein staat even stil, je schouders staan ineens op standje ‘ontspanning’ en je humeur heeft daarna een onmiskenbare upgrade gekregen. De magie van planten! En het fijne: dat effect heb je al na 20 minuutjes.

Lunchpauze met je vingers in de aarde | MooiwatplantendoenCopyright: Markus Spiske | Unsplash

Dat de lente aan het doorzetten is, is geen geheim. Dat het nu lastig is om die in z’n alles overrompelende schoonheid mee te maken, ook niet. Maar we kunnen wel onze eigen tuin in. En hoe! De tuin roept en zelfs dagelijks een lunchpauze rondje tuinieren doet wonderen voor jezelf en je tuin.

Groene lunchpauze

Deze klusjes kun je prima doen tijdens je lunchpauze. Daarna kun je weer met een voldaan gevoel en een leeg hoofd verder met je dag.

  • Geef wintergroene planten een opknapbeurt. Knip eventueel bruin en beschadigd blad van de Bergenia, elfenbloem en Helleborus weg;
  • Verzamel takjes en mos in een lege mand. Perfect nestmateriaal voor vogels!;
  • Maak een rondje langs al je planten in potten; geef ze water, haal dode blaadjes weg en geef ze, waar nodig, voeding. Of doe een ander typisch voorjaarsklusje, zoals maaien en zaaien, bemesten en snoeien.;
  • Haal bollen op pot en voeg kleur toe waar je het mist;
  • Plant buitenplanten;
  • Maak je terras of patio lenteklaar. Dat hoeft echt niet in 1 sessie klaar te zijn, maar kun je prima over een aantal dagen verdelen. Issie lenteklaar? Til ‘m naar het level ‘buitenparadijs’;
  • Overweeg een moestuin te nemen. Toegegeven, die zet je natuurlijk niet in 20 minuten op, daar gaat meer tijd en liefde inzitten. Maar wanneer je die er eenmaal hebt ingestoken, duik je de komende tijd dagelijks rond lunchtijd je moestuin in en kun je er over een tijdje ook ván lunchen.

Wat je ook in de tuin doet, gun je jezelf even dat groene moment. Ook op hectische dagen. Wellicht denk je er zelfs over om een tuindagboek te beginnen. Wij hebben wat tips voor je. Even natuur snuiven, in wat voor vorm dan ook, doet een mens goed. Of je nu even de distels tussen de steentjes uitharkt of planten volledig vertroetelt. Gá die tuin in. Veel plezier!