DIY Zo maak je een tuindagboek

Kantoor uit, natuur in

We zoeken met z’n allen naar een nieuw ritme, hoe morgen eruit gaat zien weet niemand. Maar één ding is zeker, de meeste van ons zijn meer thuis dan ooit. Een mooi moment om stil te staan bij alles wat er in jouw tuin groeit, bloeit, geurt, zoemt en kruipt. Of op je balkon natuurlijk. Hoe te beginnen? Wij helpen je op weg.   

Kies je stijl

Ga jij voor de moestuinplanning: welke planten zaai ik wanneer en waar en hoe ontwikkelt zich dit. Of ben je meer het type dat graag wil knippen, kleuren en tekenen? Alles mag! Ook het noteren van je observering en je gevoel kunnen een mooi uitgangspunt zijn voor jouw dagboek. Bijhouden doe in een subtiel schriftje, een mooi notitieboekje of in een speciale bullet journal, vol mooie illustraties. Kies vooral wat bij jou past. In het begin kan het makkelijk zijn om te werken met rubrieken. Zo weet je wat je wilt gaan bijhouden en invullen en kan je later makkelijk dingen terugvinden. Je kan denken aan dingen als ‘to do’, ‘wat groeit er in mijn tuin’, ‘wensenlijstje van planten die je nog zou willen hebben’ en ‘opvallende observaties’.  

Morgenstond heeft goud in de mond

Normaal kom je hier waarschijnlijk niet aan toe, maar het zal je verbazen hoeveel er per dag kan veranderen. Als je zin hebt is het dus leuk om elke ochtend een rondje te maken en te zien wat er allemaal in 24 uur is gebeurd. Geen tijd voor? Je kan je dagboek natuurlijk ook wekelijks of maandelijks bijwerken. Of kies bijvoorbeeld één specifieke plant die je voor 2 weken lang gaat observeren. Een leuke oefening om met aandacht te kijken naar alles om je heen. Het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft! Voor de echte planners onder ons, je kunt ook vooruit werken en het dagboek gebruiken als tuinagenda/planner. Extra tip: Plak alvast de zaadjes in die je in bepaalde maand van plan bent te gaan zaaien.

Botanische illustratie

Komt de botanische illustrator in je naar boven, teken er dan lekker op los. Teken hoe je tuin er uitziet in de verschillende seizoenen of zoom juist in op één bloem of plant en maak een detailtekening. Wij laten ons graag inspireren door de botanische illustratrice Katie Scott. Maak foto’s van wat je opvalt, vul aan met mooie plaatjes (scheur uit die oude stapel magazines) die jouw gevoel helpen uitdrukken en misschien kun je zelfs hier en daar een bloemetje laten drogen tussen de pagina’s.


Cadeau voor jezelf
Door stil te staan bij alles wat leeft in jouw tuin (balkon/patio/kweekkas) en dit te registreren in jouw tuindagboek, ben je even helemaal in het moment. Er is geen afleiding en dat is een groot cadeau aan jezelf. Daarnaast bloeien we op in de natuur (link), omdat we daar deel van uitmaken. Win win dus. Zo kun je na jouw botanische speurtocht weer opgeladen en zonder schuldgevoel neerploffen op de bank.

 

Wij zijn benieuwd naar jullie creaties. Deel je jouw tuindagboek met ons op Facebook of Instagram met #mooiwatplantendoen?