Voorjaarsklusjes in de tuin

Op zachte dagen kun je al aan de slag

De zon schijnt steeds vaker en het voorjaar staat voor de deur. Het is nog verre van tropisch, maar je kunt al wel wat klusjes oppakken in je tuin of op je balkon. Zeker op zachte dagen is het heerlijk om daar de natuur tot leven te zien komen. We geven je daarom graag een lijstje met 5 voorjaar-to-do’s.

Buitenplant bemesten Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Maaien en zaaien 

Hoe ligt je gazon erbij? Dit is het moment om je grasmat regelmatig te gaan maaien en de mat te inspecteren op kale plekken. Die zaai je nu in met graszaad, zodat je binnenkort nieuwe sprietjes mag verwelkomen. Groeit het gras slecht? Misschien zorgen hoge struiken, bomen of overhangende takken voor (te veel) schaduw.

Bemesten

Met mest maak je de bodem in je tuin vruchtbaar en gezond. Dat is belangrijk, want je planten halen hun voedingsstoffen uit die bodem. Gebruik het liefst organische meststoffen in plaats van kunstmest en houd je aan de hoeveelheid die op de verpakking staat. Het gras kun je nu gaan bemesten, net als je buitenplanten die in maart klaar zijn voor een groei – of bloeispurt.

Snoeien

Snoeien doet bloeien, zeggen ze. Het houdt je planten en struiken bovendien mooi in model. Maart is een goed moment om rozen, lavendel, vlinderstruik en hortensia’s (die op eenjarig hout bloeien) te snoeien. Zorg voor een scherpe en schone snoeischaar en snoei met beleid én een beetje lef.

Voorbereiden

Staan er buitenplanten te overwinteren op een koele kamer of in de schuur? Maak ze langzaam wakker uit hun winterslaap door ze regelmatig water te geven. Zo bereid je ze voor op de koude buitenwereld.

Beschermen

Is er vorst op komst? Bescherm dan de kwetsbare bloesem van eventuele fruitbomen. Pak ze warm in met bijvoorbeeld bubbeltjesplastic zodat je daarna nog kunt genieten van prachtige bloemetjes.

meer voorjaarsinspiratie

Heb je de smaak te pakken en ben je klaar voor nog meer voorjaarsinspiratie? Bekijk dan eens hoe je jouw tuin, patio of balkon omtovert tot een vrolijk buitenparadijs, ontdek planten die je nu al met een gerust hart buiten kunt planten, of laat de lentekriebels opborrelen door het lezen van ons lentedossier bomvol inspiratie en tips.