Jeukende handen? Plant buitenplanten

Tover je terras om met kleur
Geschatte leestijd: 2 minuten

Krijg je de kriebels van het stilzitten en maakt jouw hart ook iedere lente een sprongetje als je de tuin weer in mag? En onder tuin verstaan we ook balkon, patio of mini terras. Het goede nieuws is dat je nu al buitenplanten kunt gaan planten. We geven je graag wat tips om dat succesvol te doen, zodat je er maanden van kunt nagenieten. Yes, afleiding! 

margriet in mand Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Meten is weten

Hoe groot is jouw buitenruimte? En ligt die op het zuiden of juist op het koele noorden? Bedenk eerst welke planten passen bij jou en jouw terras (zon/schaduw, type grond, bloeiseizoen). Planten gekozen? Check dan ook even of dit het juiste moment is om ze te planten. Voor eenjarige bloeiers wacht je liever tot na IJsheiligen. Met die bevindingen in je achterhoofd kun je aan de slag. 

Planten in de volle grond

In een tuin kun je planten in de volle grond zetten. De plant heeft dan eindeloos de ruimte om zijn wortels te strekken. Zo doe je dat:

 1. Maak een gat in de grond waar de wortels makkelijk in passen.
 2. Verwen de aarde in en rondom het gat met compost.
 3. Haal de wortels een beetje los en zet de plant in het gat.
 4. Vul het gat tot de helft met aarde.
 5. Giet er water bij totdat er geen belletjes meer opborrelen.
 6. Verder opvullen, liefdevol aanduwen en je bent klaar.

Planten in potten

Van een leeg balkon of saaie patio maak je een bloeiend walhalla met potten, manden en bakken vol planten. Het liefst planten die om de beurt bloeien, zodat er altijd wel iets staat te shinen. Planten in potten drogen door zon en wind wel snel uit, dus geef ze regelmatig water. Nog een paar handige tips:

 1. Terracottapotten houden meer water vast dan kunststof exemplaren.
 2. Zet potten op een schotel waar het water in kan weglopen.
 3. Kies altijd een plantenpot op de groei.
 4. Pak kwetsbare planten in bij nachtvorst in de lente. 
 5. Bemest en snoei je planten voor optimaal bloeisucces.

meer inspiratie

Kun je nog wel wat meer lente-inspiratie gebruiken? Ontdek hier hoe je jouw tuin of terras omtovert tot een buitenparadijs, of bekijk ons lentedossier bomvol inspiratie en tips om (buiten) van de lente te genieten. Of bekijk onze Instagram- en Facebookpagina voor nog meer inspiratie.