Kom je mij kussen onder de mistletoe?

De legende van de beroemde kusplant

Films, muziek, boeken. De kusscène onder de maretak - ook bekend als mistletoe - is ondertussen een populair, modern gegeven geworden. Toch is dit gebruik tijdens kerst niets nieuws. Wist je dat de maretak al eeuwenlang een grote rol speelt in mythologie en boerse wijsheden? Lees snel meer over de legende van de beroemde kusplant!

Kom je mij kussen onder de maretak? | Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Heksen

De maretak wordt ook wel vogellijm, duivelsgras of mistel genoemd, maar zijn meest bekende volksnaam is te herleiden naar het Duitse woord voor heks. Dat is zo gekomen: de maretak werd aan de balken in de stal gehangen om het vee vruchtbaar te houden en te beschermen tegen heksen. Maar ook werd de maretak volgens overleveringen veelvuldig gebruikt als heksenkruid door kruidenvrouwen, of ja... heksen, dus. 

Vruchtbaarheid

In de tijd van de Kelten en Germanen werd de maretak gezien als een heilige plant die een grote rol speelde in magische vruchtbaarheidsrituelen. Net als midzomer werd ook midwinter gevierd en in die periode werd er een maretak met een gouden sikkel uit de heilige eik gesneden. De plant werd in witte doeken opgevangen en ondergedompeld in water om zo te beschermen tegen ziekte en onheil. 

(on)Sterfelijk

Maar ook in de Noorse mythologie wordt gesproken over de maretak. Zo zou Baldr door zijn blinde broer Höðr worden gedood door een pijl met een maretakpunt, met een bijrol voor de schurk Loki. Het zou de achilleshiel van Baldr zijn. Maar andersom gaat de kracht van maretak ook op. In de stripreeks Asterix (die van Obelix) gebruikt de tovenaar maretak voor een onoverwinnelijkheidsdrank. 

Aantrekkingskracht

Of de maretak nu wel of geen geneeskrachtige werking zou hebben, een ding is zeker: aantrekkingskracht heeft deze plant zeker. Bind een bosje maretakken met een mooi lint en hang deze thuis aan de deurpost of aan een hoge balk. Wie eronder staat mag straffeloos gekust worden, dus wacht geduldig tot jouw crush zich laat verschijnen onder de maretak en grijp je kans.

Meer kerstinspiratie

Geïnspireerd geraakt? Ook ons kerstdossier is om te zoenen! Of steek je handen uit de mouwen en maak een plantenboeket, vrolijk plantenpotje of prachtig plateau met stekjes en kaarsen. Deel jouw kerstcreatie(s) met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen. We zijn benieuwd!