Zelf vetbollen maken? Zo doe je dat!

Verwen vogels met zaden en bessen

Het is altijd leuk om ook in de stille maanden veel bedrijvigheid in je tuin en op je balkon te hebben. Als je vogels nu al bijvoert, weten ze je de hele winter te vinden en zoeken ze je ook in het voorjaar weer op. Zingend!

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

vogels spotten in de tuin

Niet alleen de vogels doe je een groot plezier met smakelijke zaden en bessen, ook voor jezelf is het genieten geblazen! Je spot de verschillende vogels (en hun karakters) vaak al snel. Roodborst is een kleine tiran die het liefst alleen eet. Merels en duiven kunnen nadrukkelijk hoopvol in je zichtveld gaan zitten als ze trek hebben. En mezen zijn schuwe acrobaten die als dank voor het gebodene een fladderend Cirque du Soleil voor je opvoeren. Hoe rijker je tuin – denk daarbij aan onkruid, bessen en zaaddragende planten – hoe groter de kans dat ze erin neerstrijken voor een lekker hapje.

wanneer vogels bijvoeren

Kleine vogels verstoken per nacht 10 tot 25% van hun lichaamsgewicht om warm te blijven, grote vogels iets minder. Zodra het licht wordt, gaan ze foerageren om voldoende brandstof binnen te krijgen om op temperatuur te blijven. Als je vogels wilt bijvoeren, doe dit dan in de vroege ochtend, dan hebben ze er het meeste aan.

benodigdheden Zelf vetbollen maken

● 1 pak hard ongezouten frituurvet
● Een gelijke hoeveel zaadmengsel
● Een steelpannetje
● Grote dennenappels
● Stevig touw

DIY: verwen de vogels met zaden en bessen Mooiwatplantendoen.nl

Zo maak je zelf vetbollen

Stap 1

Smelt het frituurvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.

Stap 2

Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe (wil je vogels echt verwennen, doe er dan ook wat rozijnen en meelwormen in) en laat dit mengsel afkoelen totdat het bijna helemaal stolt.

Stap 3

Haal de brij uit de pan en stop het in de openingen van de dennenappel. Druk het zadenmengsel stevig aan zodat de dennenappel goed gevuld wordt.

Stap 4

Knoop een stevig touwtje aan elke dennenappel en hang ze in struiken en bomen.

tips voor meer vogels in je tuin

● Sommige vogels zijn dol op besdragende heesters zoals bergthee en parelbes. Andere bessenbuffetten zijn hulst, elzenpropje, krentenboom, kornoelje, sleedoorn, vlier, lijsterbes en kardinaalshoed. Ook mispels, paddenstoelen en de zaadjes van uitgebloeide zonnebloemen vinden ze lekker, laat die dus gerust voor ze liggen.

● Laatbloeiers als Robertskruid, aster, klimop en clematis trekken nog insecten aan, daar halen vogels proteïnen uit.

● Als je nu al een voederplek inricht, weten vogels je meteen te vinden als ze straks echt honger hebben.

● Een vogelhuisje houdt het lekkers enigszins droog bij een bui. Vogels zijn echter niet heel kieskeurig en zullen ook enthousiast afkomen op een voederplank. Wel even wat gaatjes in maken, zodat het vocht weg kan en het voer niet gaat schimmelen.

● Sommige vogels eten graag zonnebloempitten, rozenbottels, ongezouten en ongebrande pinda's en hazelnoten en fruit. En ze kunnen ook helemaal losgaan op een oude bruine boterham.

● Mezen, sijsjes en groenlingen zijn gewend om hangend te smikkelen, desnoods ondersteboven. Merels en andere lijsterachtigen zijn grondeters. Wil je verschillende vogels aantrekken, zorg dan dat er zowel in een huisje als op de grond en in hangende voederapparaten wat te eten zit.

● Zorg ook altijd voor een ondiepe schaal met water zodat vogels kunnen drinken en badderen.

En het vogel-cholesterol dan?

Vogels kunnen hard frituurvet prima hebben, ze hebben veel meer behoefte aan verzadigd vet dan mensen. Gebruik geen vloeibare vetten zoals olijfolie of vloeibare boter bij het voer. Het kan een laxerend effect hebben, zodat vogels niet genoeg van het voer opslaan. Als ze zich poetsen kan het bovendien op hun veren komen, waardoor de waterdichtheid van hun verendek wordt aangetast. Net wat ze niet kunnen hebben in de winter.

meer inspiratie

Kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken voor meer vogels in je buitenruimte? Ontdek dan eens hoe je deze heerlijke vogelhapjes maakt van gedroogde zonnebloemen. Ook handig om te weten: met deze 6 tips houd je slakken, op een natuurlijke manier, uit je tuin.