Onderzoek: daarom is tuinieren goed voor je

Volgens Psychologie Magazine maakt tuinieren zen

Misschien wist je het intuïtief al, dat tuinieren goed voor je is. Je ontspant en bent met je handen bezig in plaats van met je hoofd. Maar hoe zit dat nou precies? Psychologie Magazine liet de Engelse psychiater Sue Stuart-Smith en de Nederlandse omgevingspsycholoog Agnes van den Berg aan het woord. Beide vrouwen vertellen waarom we ons beter voelen als we tuinieren.

Schoffelen Mooiwatplantendoen.nl

Tuin als anti-stress middel

Psychiater in het Engelse Hertfordshire Sue Stuart-Smith ontdekte haar tuin als anti-stress middel. Aan de hand van wetenschappelijke literatuur schrijft ze nu het boek Tuinieren voor de geest, dat verschijnt in 2018.
‘Mensen die tuinieren blijken gezonder te zijn, herstellen sneller van ziekte, hebben minder last van stress en voelen zich gelukkiger. Je schoffelt namelijk niet alleen je tuin, ook je geest.’ 
Bovendien ben je in de tuin bezig met aardse zaken, in plaats van met andere mensen. Dat geeft je brein rust.

'Je schoffelt niet alleen je tuin, maar ook je geest’

Hoi serotonine, doei cortisol

Omgevingspsycholoog Agnes van den Berg van de Rijksuniversiteit Groningen doet al jaren onderzoek naar de invloed van tuinieren op onze psyche. Zij toonde aan dat tuinieren het stresshormoon cortisol in het bloed vermindert.
‘Zelfs als je mensen naar een filmpje van een tuin of bos laat kijken, voelen ze zich al beter’.


Blije bacterie

En over stofjes in je hersenen gesproken: onderzoekers van de Universiteit van Bristol ontdekten dat er een bacterie in tuinaarde zit, de mycobacterium vaccae, waardoor het serotonineniveau in onze hersenen toeneemt. Daardoor voel je je positiever en ontspannener en ga je helderder denken. Je inhaleert het al als je de aarde een beetje omwoelt. Wow!

Hup naar buiten

Waar wacht je nog op? Hup naar buiten dus. Of je nou het grote werk aanpakt, zoals het planten of snoeien van bomen, of je volledig stort op het slakkenvrij maken van je violen: voor je brein maakt het niet uit. Ook met één plant op je balkon werk je al aan je gezondheid. Hoewel we je natuurlijk wel graag tippen over het verder aankleden van je balkon. Dat is ook leuk voor je ogen namelijk.

Lees het hele artikel van Psychologie Magazine (editie 30 mei 2017) over dit onderwerp. 

Yoga met planten Mooiwatplantendoen.nl