Companion planting met je tuinkruiden

Mix en match je ideale kruidentuintje

Je tuinkruiden bij elkaar in een pot zetten: het staat leuk, is handig en houdt je planten gezond. We noemen het companion planting en dit is hoe het werkt.

companion planting combinatieteelt Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Wat is companion planting?

Je kent het wel. In de kantoortuin geeft die ene buurman je extra motivatie, terwijl een andere collega alle energie uit je weg lijkt te slurpen. Zo gaat het in een echte tuin eigenlijk ook. Companion planting, oftewel combinatieteelt, betekent dat je planten bij elkaar zet die elkaar naar een hoger plan tillen.

Combinatieteelt: opposites attract

Soms combineer je planten die gebruik maken van elkaars formaat. Zo geven grote exemplaren schaduw aan zongevoelige mini’s. Of je gebruikt een stevige plant als steunpilaar voor een klimmer, handig als je niet veel ruimte hebt. Planten met diep groeiende wortels zijn prima buren voor planten met korte wortels; zo zitten ze elkaar niet in de weg. Maar combinatieteelt betekent ook dat je planten combineert die schimmels afweren waar hun buurman gevoelig voor is, of die de bevruchting van andere planten bevordert. 

Kruiden als afweersysteem

Verschillende soorten kruiden in een pot bij elkaar zetten zorgt voor een handig mini kruidentuintje. Maar het houdt de boel ook gezond. Zo helpt salie om allerlei beestjes op afstand te houden die het voorzien hebben op de rozemarijn. Bieslook houdt schimmels weg bij rozen en bladluizen bij tomaten. Dat laatste doet basilicum trouwens ook. Een ander ideaal setje is Borage (komkommerkruid) en aardbei. Lavendel in je kruidentuintje trekt bijen en vlinders aan vanwege de geur, maar het schrikt ook hongerige insecten af. Geef deze plant dus een plekje in je kruiden- en groentetuin.

Planten, groenten en kruiden mixen en matchen

Het oog wil natuurlijk ook wat. Leef je uit met potten waarin je een nonchalante mix van planten, groenten en kruiden combineert. Wissel hoog af met laag, groen met kleur, geurend met neutraal. Vul een bak bijvoorbeeld met trostomaten, viooltjes, dropplant, zwarte appelbes en leeuwenbek. Experimenteer en laat je leiden door je intuïtie. Uiteindelijk maakt dat tuinieren zo ontspannen. 

Meer inspiratie en tips

Companion planting onder de knie? Top! Want dat kan ook goed van pas komen bij het verbouwen van groenten en fruit in eigen tuin. Wie weet smaken je zelfgeplukte gerechten dan nóg beter! We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Deel jouw eetbare tuin met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen.