Natuurkunst: lijst het moois uit je najaarstuin in

Bladeren, bloemen, het kan allemaal aan de muur!

Zo uniek dat niemand anders het heeft. De herfstige hoogtepunten uit je tuin als exclusieve botanische kunst in je interieur.

Tere veervormen, schitterende nerven en serene rust, ze staan allemaal prachtig in huis. Botanische afbeeldingen zijn een van de oudste vormen van kunst. De eerste beschavingen die tijd genoeg hadden om creatief bezig te zijn, decoreerden hun schalen en kruiken al met motieven van kruiden, bladeren en planten. En in de 18de eeuw zorgden de tekeningen van botanicus Linnaeus voor een ware rage in plantenillustraties. De huidige terug-naar-de-natuur-trend geeft een nieuwe draai aan botanische kunst. Niet langer worden getekende planten ingelijst, maar the real thing gaat aan de muur. En dan niet een drukke collage, maar slechts enkele bladeren, voor een sierlijk en transparant effect.

Nostalgie van nu

Het drogen van bladeren en bloemen gaat nog precies zoals vroeger. Je legt wat je wilt drogen tussen papier dat veel vocht opneemt, zoals krantenpapier, keukenpapier of koffiefilters. Zorg ervoor dat het blad of de bloem goed plat ligt en nergens dubbelgevouwen is. Leg het geheel drie weken in een bloemenpers of onder een stapel zware boeken op een warme, droge plaats. Dan voorzichtig het papier vervangen en weer onder een gewicht leggen. Wacht tot blad en / of bloem helemaal droog zijn. Afhankelijk van het vocht in de plant kan dat tot zes weken duren.

3D drogen doe je zo

Wil je planten en bloemen in 3D laten drogen, voor in bijvoorbeeld een vaas, windlicht of een terrarium? Je kunt ze gewoon ondersteboven hangen en in de lucht laten drogen. Ook kun je ze tussen bolletjes van silicagel leggen. Dat gaat sneller: zo'n 2-3 dagen. Nog sneller? Vul de braadslee met vogelzand, leg de plantdelen erop en droog ze zo op 90-100°C. Af en toe even controleren of ze al ingedroogd zijn. Het mooiste effect krijg je als de plant al een beetje ritselt van droogte, maar nog wel de eigen kleur heeft.

En dan nu de finishing touch!

Gebruik je papier als achtergrond, dan kun je bladeren en bloemen daar met een klein beetje lijm op het dikste punt op vastzetten. Goed laten drogen voor je de lijst sluit. Wil je een transparant botanisch kunstwerkje? Leg dan de bladeren en bloemen op een glasplaat. Drupje glaslijm in de hoeken, identieke glasplaat erop leggen, goed laten drogen. Plak de platen rondom af met zwart of wit tape (in een kader komen ze mooier uit) en je kunt zo lang als je wilt genieten van je tuin.