DIY: Pompoenpitten planten

Geweldig om te zien hoe snel de sprietjes groeien!

Pompoen is een plant om vier seizoenen lang plezier van te hebben. Maak er soep van, zaai de zaden, geniet van een waanzinnige plant en pluk er volgend najaar de vruchten van.

pompoenpitten diy
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

In deze tijd van het jaar eet je vast wel eens pompoensoep. Niet alleen lekker, maar ook gezond! Die vitaminerijke maaltijd biedt een buitenkans om duurzaam te zijn, want van de pitten die je normaal gesproken weg zou gooien, kun je nieuwe pompoenen kweken. Ze groeien heel snel, dus deze DIY is ook leuk voor kinderen! Je houdt er mooi groen voor binnen aan over en volgend jaar worden de zaadjes vlotte tuinbloeiers die met wat water, bijtjes en zonneschijn vanzelf weer nieuwe pompoenen opleveren.

Pompoenzaadjes opkweken - benodigdheden

  • 1 Pompoen
  • Keukenpapier
  • Potgrond
  • Stekbakjes
  • Potten

aan de slag

Stap 1

Spoel de zaadlijsten van de pompoen schoon in een vergiet, laat de zaden op keukenpapier drogen op de verwarming. Je kunt ze droog en donker bewaren en in het vroege voorjaar zaaien (na februari). Maar ze kunnen ook nu meteen de grond in, als je ze binnen wilt opkweken.

Stap 2

Verdeel daarvoor de zaden over een bak met stek- of zaaigrond, steek ze 3-4 cm diep. Matig water geven met de plantenspuit (pompoenzaad rot snel bij teveel vocht). Na een week ontkiemen ze. Rustig laten groeien tot ze zo'n 5 cm zijn, daarna uitplanten.

Stap 3

Het worden mooie planten met vrij grote groene bladeren die een beetje donzig zijn. Ze kunnen enorm uitgroeien met lange ranken die je het beste een beetje kunt leiden. Makkelijk is daar meteen rekening mee te houden, in de vorm van een kloeke pot. 

Stap 4

In het voorjaar rustig afharden en buiten zetten, tegen de zomer bloeit pompoen dan met grote gele bloemen. Als insecten hun werk goed doen, komen er vanzelf vruchten aan. Bijzonder is dat ook dan de plant nog bloemen blijft aanmaken. Afhankelijk van de soort kun je van de nazomer tot de late herfst oogsten. Laat je pompoenen niet te groot worden. Het staat spectaculair, maar het vruchtvlees kan dan sponzig en smakeloos worden.