Botanische paastafel met smaakmakers

Van decoratietip tot brood en dip

Of je nu om 7:00 uur al aan een kids-proof paasontbijt begint, of om 12:00 uur uit je bed komt voor een uitgebreide paasbrunch: deze vrolijk gedecoreerde botanische paastafel met smaakmakers als bloemenbrood met dips, zorgt gegarandeerd voor succes! Lees verder en laat je inspireren.

paastafel planten | mooiwatplantendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Paasdecoratie met planten

Paasdecoratie voor op tafel nodig? Vrolijk bloeiende planten zijn jouw beste vriend! Ze toveren je tafel in no-time om tot sfeervolle paastafel. Van viooltjes in lentekleuren tot kleine paastakjes en citroenen in de vorm van een paasei: laat je creativiteit de vrije loop.

Voor onze Paastafel kozen we voor een kleurenpalet van geel, oranje en paars. We gebruikten de volgende planten en bloemen: orchideën, viooltjes, gele brem, Oost-Indische kers, varen en verschillende grassen, zoals kurkentrekkersgras. Style je eigen tafel naar jouw smaak, en kies voor een kleurenpalet dat past bij jouw ideale paassfeer. 

Zelfgemaakt bloemenbrood met dips

Pasen is natuurlijk niet compleet zonder uitgebreid ontbijt of heerlijke brunch. Ons bloemenbrood zorgt gegarandeerd voor oh’s en ah’s en is ook nog eens heel smaakvol. Bekijk hieronder het recept voor het bloemenbrood, inclusief dips om zelf te maken! 

bloemenbrood recept dips | mooiwatplantendoen

Ingrediënten bloemenbrood

  • 250 gram bloem
  • 125 milliliter water
  • 50 milliliter olijfolie
  • 20 gram bakkersgist
  • 7,5 gram zout
  • 7,5 gram suiker
  • Bakpapier
  • Kruiden naar keuze. Bijvoorbeeld basilicum, rozemarijn, citroentijm, wilde venkel, oregano en salie.
  • Eetbare bloemen naar keuze. Bijvoorbeeld bernagiebloemen (komkommerkruid), korenbloem bloemen of indische kers.

Zo maak je het bloemenbrood 

  1. Smelt de bakkersgist in een kom met 125 milliliter water. Zorg ervoor dat het water op kamertemperatuur is. 
  2. Voeg het zout, de suiker en de olijfolie toe aan het bakkersgist mengsel.
  3. Giet de bloem in een kom, vorm een holte in het midden en giet het gistmengsel erin. 
  4. Meng het deeg gewoon met je vingertoppen. Belangrijk: doe dit zonder het deeg te kneden!  
  5. Gebruik het deeg direct, zonder eerste gisting (dat is het geheim van dit brood)
  6. Vet het bakpapier in door met olie een cirkel te maken met een diameter van ongeveer 24 cm. 
  7. Leg het deeg op de ingevette cirkel en verspreid het deeg met je vingertoppen tot de randen van de cirkel. 
  8. Smeer het deeg lichtjes in met olijfolie om korstvorming van het deeg te voorkomen. Het deeg moet in volume verdubbelen.
  9. Laat het deeg 60 minuten rijzen (in de oven) bij een temperatuur van maximaal 30°C.
  10. Haal het deeg uit de oven en verwarm de oven voor tot 230°C.
  11. Spoel ondertussen je kruiden en eetbare bloemen af en dep ze droog. Verdeel de kruiden over het brood voor de laatste ronde in de oven. Mocht je een kruidiger brood lekker vinden, kan je de kruiden ook al een beetje door het deeg mengen. 
  12.  Bak het brood in de oven gedurende 15 minuten op 230°C. Haal het brood eruit en laat afkoelen op een rooster.
  13. Decoreer het brood met de overige eetbare bloemen. Genieten maar! 
brooddips recepten | mooiwatplantendoen

Diptip: hummus en groentespread zelf maken

Heb je de smaak te pakken? Maak dan ook deze 3 heerlijke brood dips (mango hummus, doperwtenspread en rode kool hummus) om bij je bloemenbrood te serveren! Ontdek hieronder wat je nodig hebt, en hoe je deze spreads zelf maakt. De hoeveelheden zijn gebaseerd op een half potje (een vol dip-bakje).

Mango hummus

  • 60 gram bevroren mango
  • 1 theelepel kurkuma (of kerriepoeder)
  • 100 gram kikkererwten
  • ½ teentje knoflook
  • Het sap van een halve citroen (ongeveer 1 eetlepel)
  • 2 eetlepels tahin
  • ¼ theelepel zeezout
  • 1 ijsblokje
  • Eventueel: 2 eetlepels baking soda

Rode kool hummus

  • 30 gram rode kool (rauw, even gebakken of 1 minuut gekookt)
  • 100 gram kikkererwten
  • ½ teentje knoflook
  • Het sap van een halve citroen (ongeveer 1 eetlepel)
  • 2 eetlepels tahin
  • ¼ theelepel zeezout
  • 2 ijsblokjes
  • Eventueel: 2 eetlepels baking soda

Doperwtenspread

  • 150 gram doperwtjes (gekookt)
  • ½ teentje knoflook
  • Het sap van een halve citroen (ongeveer 1 eetlepel)
  • 2 eetlepels tahin
  • ¼ theelepel zeezout
  • 2-3 ijsblokjes
  • Eventueel: 2 eetlepels baking soda

Serveertips voor de Dips

Voor een tikkeltje extra smaak en een extra wow-effect, serveer je dips met:

  • Olijfolie, extra vierge
  • Olijfolie chili knoflook
  • Paprikapoeder
  • Peterselie
  • Doperwtjes en kikkererwten ter decoratie op de dips

Zo maak je de dips

  1. Spoel de kikkererwten af, of pel de kikkererwten en spoel ze daarna af. Tip: door kikkererwten te pellen maak je je hummus veel smeuïger! Tip: de truc om kikkererwten sneller te pellen is om ze een paar minuten te bakken met 2 eetlepels baking soda. Daarna kun je ze bij het afspoelen tegen elkaar aanwrijven, waardoor de velletjes er makkelijk vanaf vallen. 
  2. Doe alle ingrediënten van 1 hummus bij elkaar in een blender of foodprocessor en laat deze 4 minuten draaien, totdat er een gladde hummus ontstaat. Maak je machine schoon en herhaal dit met alle dips die je wilt maken. Is de hummus nog te dik? Voeg er dan een beetje heet water aan toe, totdat de hummus de gewenste dikte heeft. 
  3. Serveer de tips in je mooiste schaaltjes en decoreer met een paar eetbare bloemblaadjes. 

Meer paasinspiratie

Kun je nog wel wat meer inspiratie voor paasrecepten gebruiken? Ontdek dan eens dit recept voor chewy chocoladekoekjes met een vleugje lavendel. En ben je op zoek naar florale paasdecoratie? Ga dan aan de slag met deze groene eierkransjes, of maak deze feestelijke Kokedama's (plantenhangers van mos) om je tafelgenoten mee te verrassen! Voor je dagelijkse dosis inspiratie volg je ons natuurlijk op PinterestInstagram en Facebook

hummus groenten dip recept | mooiwatplantendoen