DIY: nieuw leven in een eierschaal

Al het groots begint klein

Deze DIY is een originele manier om je paastafel mee te decoreren én een frisse start voor zaadjes en/of stekjes. Kies voor witte eierschalen zoals wij, of wees extra creatief en versier de eierschalen zelf (of samen met de kids). Leuk om cadeau te geven met Pasen, maar net zo leuk om zelf te houden! 

eierschalen mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

DIT HEB JE NODIG

  • Eieren (lege eierschalen)
  • Eierprikker of naald
  • Zaadjes en/of stekjes van jouw lievelingsplant. De meeste planten zijn geschikt voor in de eierschalen, zolang ze maar niet te groot zijn. Wij kozen voor blauwe druifjes en los blad van een mini Monstera, Fittonia, Asparagus en Andiathum.
  • Kartonnen eierdoos
  • Potgrond/Aarde (je kan ook speciale seed-starting mix kopen)
  • Eventueel: stiften, verf of overige decoratie om de eierschalen mee te versieren

AAN DE SLAG
STAP 1
Gebruik een naald of eierprikker om een klein gaatje in de bovenkant van elk ei te prikken. Met de punt van een scherp mes maak je het gaatje in de eierschaal groter. Laat de eieren uit de schalen lopen en vang ze op in een kom (je kunt de eieren later bakken in de pan of ze gebruiken voor bijvoorbeeld een omelet of quiche). Het is niet erg om gebroken eierschalen te gebruiken, zolang je minimaal de helft van de eierschaal intact laat. 

STAP 2
Spoel de eierschalen af met warm water. Plaats de schone eierschalen in de eierdoos.

STAP 3
Gebruik een lepel om ieder schaaltje te vullen met vochtig potgrond/vochtige aarde. Plaats in ieder eierschaaltje een aantal zaadjes of een stekje. Zaai de zaadjes zoals aangegeven op de verpakking van de zaadjes. Voor het stekje maak je een klein gaatje waar het stekje voorzichtig inzet. 

STAP 4
Plaats de eierdoos in een zonnig raam op het zuiden. Bevochtig de zaadjes en stekjes om de paar dagen, of indien nodig, lichtjes met een spuitfles. Een fijne nevel is alles wat nodig is voor jonge plantjes. Geef ze niet te veel water aangezien de eierschalen geen afvoergaatjes hebben. Als je zaadjes zijn uitgekomen, knip dan de zwakste of de kleinste af om de grootste te laten groeien. 

Tip: Je kunt de plantjes eventueel ook verplaatsen naar een grotere pot of in je tuin. gooi de eierschalen niet weg, want ze geven extra voedingsstoffen aan je plant! Plet de eierschaal met daarin het plantje voorzichtig op de grond (of in de pot) en verwijder de stukjes van de schaal die onderop liggen. Laat de overige stukjes eierschaal liggen, zodat ze je plant extra kunnen voeden. 

MEER PAASINSPIRATIE

Heb je de smaak te pakken? Ontdek dan onze andere paas-DIY's. Maak bijvoorbeeld een plantenhanger van mos (kokedama), of maak eierschaalvaasjes op kleine voetjes. En vergeet ook je tafelgenoten niet met Pasen! Verras je geliefden met prachtige paasdecoratie op hun bord. We zijn benieuwd naar het resultaat. Deel je een foto van jouw groene paascreaties via Facebook of Instagram met de hashtag #mooiwatplantendoen?