Tweede leven voor al die prachtige bladeren

Bladcompost is een prima bodemverbeteraar

Veel mensen vinden herfstblad mooi zolang het nog aan de boom zit. Als het eenmaal is afgevallen, komt er onmiddellijk de hark of bladblazer aan te pas. Op zich prima, maar gooi de bladeren niet weg. Je kunt er namelijk geweldige bladcompost van maken.

Herfstbladeren - Mooiwatplantendoen.nl

Bladcompost maken is makkelijker dan een 'gewone' composthoop aanleggen. Het enige wat je nodig hebt is een paar plastic vuilnisvakken, een plek waar je die uit het zicht kunt zetten en blad, natuurlijk. Hark het bij voorkeur bij elkaar na een regenbui, want de bladeren moeten vochtig zijn. Doe zoveel mogelijk blad in een vuilniszak, strooi wat kalk (compostversneller of fijngemalen eierschalen kan ook) tussen de lagen en stamp ze goed aan. Giet de inhoud leeg in een korf van kippengaas waarin je de bladeren laat staan. Weer en wind doet de rest. Na een jaar heb je er geweldige voedende bodembedekking (mulch) aan, van eigen kweek. Heb je nog meer geduld, dan wordt het potgrond.

Tip: Bladeren van verschillende bomen en struiken leveren rijkere mulch op dan bladcompost van één soort blad

Herfstbladeren - Mooiwatplantendoen.nl

Goed om te weten:

● Bladcompost heeft niet zoveel voedingstoffen als gemengde compost. Toch is het wel een prima bodemverbeteraar, vooral voor planten die van lichtzure grond houden.

● Blad van de eik en beuk verteert slecht, de bladeren van deze bomen zet je beter in als isolerend winterdek voor vorstgevoelige vaste planten. 

● Het proces gaat sneller als je het blad fijnmaakt. Dat kan in een hakselaar, maar het uitspreiden over het gras en er met de grasmaaier overheen gaan, heeft hetzelfde effect.

Dit kun je met bladcompost

Heb je zandgrond in je tuin, dan helpt bladcompost erdoor mengen om vocht beter vast te houden. Meng je het door kleigrond, dan wordt die juist wat luchtiger. Bladcompost als bodembedekking op borders en grote plantenbakken houdt onkruid tegen en beschermt de grond eronder tegen uitdroging.