Stijltrend: Inner Retreat

Een moment voor jezelf

We moeten zoveel tegenwoordig: carrière maken, uitblinken als ouder en/of partner, een sociaal leven onderhouden, fit zijn, tenminste 10.000 volgers op Instagram, gezond leven en daar bovenop komt nog eens het huishouden. De prestatiemaatschappij heeft de lat hoog gelegd en zorgt ervoor dat we ons vaak overprikkeld voelen. Maar hoezeer we ons ook afzetten van de druk, we lijken er net zo hard verslaafd aan. Hoe herstellen we de balans? Dit vraagstuk ligt ten grondslag aan de stijltrend Inner Retreat. Binnen deze stijltrend draait alles om hyperpersoonlijke producten en ontprikkeling.  

Stijltrend 2020: Inner Retreat | Mooiwatplantendoen.nl

Inner Retreat in het interieur 

In het interieur leidt deze trend tot rust en sereniteit. Een omgeving waarin we kunnen ontstressen en onszelf kunnen opladen. Er is een focus op bloemen en planten met een natuurlijke geneeskracht, we pakken terug naar ceremoniële uitingen die we al kennen en het monochrome palet zorgt voor een ruimte waarin we de drukte van buitenaf kunnen weren. Als een schild van voile.   

Inner Retreat buiten

In de tuin vertaalt deze trend zich in een omgeving waar je afgeschermd bent van buitenaf. Beplanting dient als buffer tussen de binnen- en buitenwereld, de vormgeving is zacht en luchtig en ook in de tuin is er extra aandacht voor planten met een geneeskrachtige werking. Het gevoel van bescherming wordt extra benadrukt door zachte grassen, een levendige biodiversiteit (hallo bijen!) en ronde vormen.

Productingrediënten Inner Retreat

Alles wat hoort bij deze stijltrend lijkt onderhevig aan een zacht en dempend filter. We zien voornamelijk rustige, overzichtelijke, ronde en tere vormen in pastel- en natuurtinten met hier en daar een roze accent. Wit is een tint die veelal terugkomt in het kleurenpalet. Dessins zijn er alleen als ze geen prikkels veroorzaken. Het zijn natuurlijke structuren als wafel, honingraad en ruitjes die we in deze stijltrend terugzien. Materialen zijn overwegend natuurlijk en dienen het groter geheel. We zien veel semi-transparante materialen zoals matglas, kunsthars en ademend textiel die ruimte en rust toevoegt tussen ontvanger en zender.

Inner Retreat toepassen met planten

Je hoeft echt niet je hele inboedel om te gooien en met verfrollers aan de slag te gaan om deze stijltrend toe te passen. Met een paar simpele toevoegingen en aanpassingen ben je weer helemaal up-to-date. Een mooie varen of Aloë Vera kun je verstoppen in een “kooi” van kunststof of transparant textiel en geeft direct dat Inner Retreat-gevoel. Geneeskrachtige kruiden uit de tuin onderstrepen het gevoel van een gezonde omgeving. Denk aan zonnehoed, salie en lavendel

BEKIJK OOK DE ANDERE TWEE TRENDS

Is Inner Retreat toch niet helemaal jouw ding? Bekijk dan ook de andere twee stijltrends van 2020: Street Savage en Blended Cultures. We zijn super benieuwd hoe jij deze stijltrends gaat vormgeven. Deel het met ons via de hashtag #mooiwatplantendoen.