Lenteschoonmaak in je tuin

Is jouw tuin, balkon of patio klaar voor het voorjaar?

Het kan je niet ontgaan zijn: de lente zit in de lucht. Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak. Niet alleen binnen maar ook in je tuin of op je balkon. We geven je vijf tips om je terras voorjaarsklaar te maken.

Opruimen tuin voor de lente Mooiwatplantendoen.nl

Gooi die tuin- of balkondeuren maar open, stroop je mouwen op en haal even diep adem. Het tuinseizoen staat weer op de stoep! Maar voordat je eindeloos kunt genieten van zacht gele zonnestralen, maak je je terras klaar voor het voorjaar.

Stap 1: Opruimen geeft ruimte

Staan er nog eenjarige planten van vorig jaar in de tuin? Pak de groenbak erbij en gooi ze weg, die geraniums en Mandevilla's. Ze mogen met pensioen. Haal ook dode bladeren en onkruid weg en schoffel de aarde tussen de planten voorzichtig een beetje los. Zo krijgt deze weer ruimte om frisse lentelucht in te ademen.

Stap 2: Snoeien doet bloeien

Maart is een prima maand om rozen te snoeien. Zorg dat de snoeischaar goed scherp is en wees niet te voorzichtig. Door het snoeien zorg je voor nieuwe groei en bloei, dus het is voor een goed doel. Rozen kun je terugsnoeien tot ongeveer vijf centimeter boven de aarde en nu je toch bezig bent: geef het gras een maaibeurt. Klein beetje mest erop daarna en je gazon is klaar voor een nieuw tuinseizoen.

Stap 3: De grote schoonmaak

Tijd om een sopje te maken. Maak lege potten schoon, veeg de tuintegels en haal groene aanslag weg met hogedrukspuit of met een borstel en wat natuurazijn. Haal ook een lapje over je balkonhek en het tuinmeubilair. Nee, niet meteen op gaan zitten, we gaan door naar:

Stap 4: Plant de lente

Eigenlijk moet je wachten tot IJsheiligen voordat je nieuwe planten in je tuin zet, want er kan nog nachtvorst op de loer liggen. Gelukkig zijn er stoere gasten die nu al naar buiten willen. Violen bijvoorbeeld en stengelloze sleutelbloemen (Primula aucalis). Plant ze in bakken of zo in de grond en geef ze meteen een slokje water. Ook citrusboompjes zet je nu buiten. Later vul je de kleuren in je tuin aan met bijvoorbeeld de Balkonplant van 2017, hangbegonia.

Stap 5: Breng de zonnegroet

Tijd om groenbak, dweil, bezem en schoffel op te ruimen en te genieten van je werk. Breng de zonnegroet en verklaar het tuinseizoen officieel voor geopend. Voor meer inspiratie kijk je op onze Pinterest boards of snuffel je in onze plantenwijzers (rechts bovenaan deze pagina). Tips? We horen ze graag.