Leer je eigen planten stekken: win het nieuwe boek van Mama Botanica

Zo maak je van je huis een plantenjungle

Kan je geen genoeg krijgen van planten in huis? Dat kan als je je plantjes leert stekken - en dat kun je leren met het nieuwe boek van Mama Botanica. En dat boek kun je winnen! Met haar advies worden jouw vingers steeds groener en tover je je huis binnen een mum van tijd om in een urban jungle – en zie je voor je het weet door de bladeren je bank niet meer.

Plantenmama

Iris van Vliet kreeg ooit van een vriend de bijnaam ‘Mama Botanica’, omdat ze zich als een moeder ontfermde over elke zielige plant die op haar pad kwam. Inmiddels heeft ze bijna 40.000 volgers op Instagram en leert ze iedereen die wil voor planten zorgen via haar eigen YouTube kanaal. Zelf wilde ze leren hoe ze haar planten het beste kon vermeerderen door ze te stekken, maar ze kwam alleen in plantenboeken uit de jaren ’60 en ’70 af en toe een losse pagina met informatie tegen.

Baby’s van je kamerplanten

Dat kon anders en zo ontstond er het idee voor een boek. In ‘Stek je plant’ leer je hoe je het beste baby’s maakt van veertig bekende (en minder bekende) kamerplanten, zoals de Calathea, Dracanea, Monstera, Pilea en Sansevieria. Je leert bijvoorbeeld of je de stekjes eerst in water moet zetten of dat je ze gelijk in de grond kunt planten, je krijgt advies over hoe je ze het beste kunt verzorgen en hoe je je huis met al deze nieuwe planten mooi in kunt richten.

De schaar erin

Het stekken van je eigen planten geeft enorm veel voldoening, en laat je beter in contact komen met de planten waarvoor je zorgt. Zo zul je een stuk minder bang worden om de schaar in je planten te zetten. Je ontwikkelt stapje voor stapje meer zelfvertrouwen en leert je eigen planten steeds beter kennen. Mocht het onverhoopt toch misgaan en ziet je stekje er niet meer zo goed uit, dan vind je in het hoofdstuk ‘eerste hulp bij stekproblemen’ hulp bij het in leven houden van je plant.

Stektip van Iris

De beste tip die Iris heeft? Heb geduld! Als je plantje er goed uitziet, gaat het goed. Haal je plantje niet uit de aarde om te zien of hij al wortels heeft gekregen. Grote kans dat je deze tere wortels dan beschadigt.

Je eigen stekjes zijn bijzonder

Het enige dat je nodig hebt om te beginnen is het boek van Iris, een plant, een schaartje en wat mooie vaasjes en potjes met verse potgrond. Je zult zien dat je een band ontwikkelt met de planten die je zelf stekt. Lukt het niet? Tof dat je het geprobeerd hebt, maar laat het dan maar aan de experts over en koop een mooie plant die bij je past.

Deze winactie is gesloten - de winnaars zijn gekozen.