Een jaarronde tuin, begint in de herfst

Nu planten, in het voorjaar genieten
Geschatte leestijd: 2 minuten

Je denkt misschien dat de lente, met de belofte van een nieuw begin, het ideale seizoen is om nieuwe vaste planten te planten. We verklappen een geheim: dat kun je beter tijdens herfst doen. Ja, echt! En dit is waarom.

najaar border
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

1. WARME GROND

In de herfst is de grond in je tuin nog lekker warm van de zomer. Dat vinden planten fijn tijdens het wennen en geeft ze de kans om nieuwe wortels te vormen. Bestaande wortels rekken zich nog eens behaaglijk uit.

2. GEEN ZORGEN OVER DROOGTE

Regen, dat valt er vaak genoeg in het najaar. Je net geplante planten hoef je dus geen, of maar een klein beetje, water te geven. In de lente is de kans op uitdroging veel groter.

3. GEEF JE PLANTEN EEN VOORSPRONG

Doordat je planten al een paar maanden staan tegen de tijd dat het lente is, zijn ze groter en bloeien ze mooier dan wanneer je ze in het voorjaar pas plant. Dat geeft jou bovendien een mooi excuus om bij het aanbreken van het buitenzitseizoen neer te ploffen op je loungeset, genietend van de lentezon en je nieuwe aanwas.

Vorstgevoelige planten

Niet alle planten kunnen in het najaar worden gepland. Plant vorstgevoelige planten liever na de winter. Wil je tijdens de winter al wat kleur op je terras? Winterheide, najaarsviolen, schijnhulst, buxus, laurier of dwergcipres helpen je uit de brand. Bekijk ook eens deze typische herfstplanten

meer (herfst)inspiratie

Kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken om jouw tuin klaar te maken voor het najaar? Ontdek dan hoe je jouw tuin in 10 stappen herfstklaar maakt. En met deze tips zorg je er ook nog eens voor dat jouw herfsttuin diervriendelijk is. Tijd om naar binnen te gaan? Ga dan eens aan de slag met deze herfst-DIY's, of ontspan in je eigen groene toevluchtsoord