DIY: herfstkrans met planten en bloemen

Verwelkom je gasten én de herfst

Wanneer de dagen korter worden, je jezelf in zachte truien verstopt en regelmatig verrast wordt door een regenbui, kan je wel een dagelijkse oppepper gebruiken. In de vorm van een warm en huiselijk welkom. Ga aan de slag met deze prachtige herfstkrans met typische herfstbloemen en -planten om jouw (voor)deur mee aan te kleden. Verwelkom jezelf, gasten en het seizoen in stijl! 

herfstkrans | krans herfst planten | herfstplanten
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Dit heb je nodig voor een herfstkrans

 • Steekschuimkrans (wij gebruikten de Ideal serie van Oasis, dit schuim houd het water goed vast)
 • Wikkeldraad (om bloemen en takjes vast te zetten)
 • Eventueel: lijmpistool (om laatste details vast te zetten)
 • Typische herfstbloemen, zoals PhysalisHypericumChrysant, Rozenbottel
 • Typische herfstplanten, zoals Skimmia en Viburnum Opulus
 • Eventueel: gewaxte herfstvruchten (wax fruit)of noten
 • Lint, touw of een haak (om je krans mee op te hangen)

jouw eigen herfstkrans

Veel herfstbloemen blijven mooi als ze drogen, waardoor je lang van je krans kunt genieten. Je kunt er ook voor kiezen om uitsluitend droogbloemen te verwerken in je krans. Onze tip: heb lef en maak er je eigen herfstcreatie van. Gebruik bijvoorbeeld takjes en bloemen uit je eigen tuin en kies voor een stijl die bij je past. Kies je bijvoorbeeld voor bloemen en takken in je favoriete kleur of maak je er een bont geheel van? En decoreer je de krans met noten en vruchten of houd je 'm basic? 

Zo maak je de herfstkrans

 1. Leg de steekschuimkrans in een bak met water. Zorg ervoor dat de krans gelijkmatig en geleidelijk nat wordt (duw hem niet onder).
 2. Maak een (grove) compositie van de bloemen en takken op de krans: knip ze op de juiste lengte en leg ze neer op de krans, op een manier die jij mooi vindt. Let op: steek alle takken dezelfde richting op. Je werkt met de klok mee of tegen de klok in, je kunt niet beide zijden op werken. Tip: Denk bij het maken van de krans aan het maken van een schilderij: verschillende texturen en kleuren vormen samen een groter geheel.
 3. Tevreden over je compositie? Steek de takken dan in het steekschuim en zet eventueel wat bloemen en takken vast met wikkeldraad. Je kunt het wikkeldraad ook gebruiken om van kleinere bloemen of takken 'toefjes' te maken op je krans. 
 4. Met een lijmpistool kun je eventueel de laatste dingen tussen je krans plakken als finishing touch.
 5. Hang je krans op een plek naar keuze en geniet van het resultaat!

meer herfst inspiratie

Als dat geen prettig thuiskomen is! Laat je ons jouw herfstkrans zien via Instagram met de hashtag #mooiwatplantendoen? En kun je nog wel wat meer herfst inspiratie gebruiken? Ga dan eens aan de slag met een kruidenhanger met je favoriete (herfst)kruiden, ontdek 9 typische herfstplanten, of laat je inspireren door deze groene styleguide met plantentips voor meer groen in iedere ruimte van je huis. 

herfstkrans | bloemenkrans herfst | herfstplanten DIY