Billie Holiday & de Gardenia's

Hoe Lady Day de bloem weer cool maakte
Geschatte leestijd: 2 minuten

Na zo'n twee eeuwen bekend te hebben gestaan als keurige knoopsgatbloem voor rijke heren, had Gardenia in de 1930's een beetje een oubollig imago gekregen. Jazz-legende Billie Holiday (1915-1959) bracht daar verandering in. Voor een optreden in het begin van haar carrière verbrandde ze haar haar met een te hete krultang. In de garderobe van de club stond een meisje dat Gardenia's aan gasten verkocht, Billie kocht er een paar om de gaten in haar kapsel mee te verbergen. Het was zo'n succes, dat het haar handelsmerk werd. 

Billie Holiday & Gardenias Thejoyofplants.co.uk

Opeens was Gardenia exotisch en sexy 

Billie werd razend succesvol en door haar kreeg Gardenia een heel ander imago. De plant én de bloem werden cool jazz en kwamen symbool te staan voor sensualiteit, glamour en vrouwelijkheid. Maar ook voor mysterie: Billie droeg graag meerdere bloemen of een heel grote gardenia boven haar oor. Te groot om te kunnen negeren, maar tegelijk ook bijna groot genoeg om achter te kunnen verschuilen.  Dat spelletje gaf Gardenia een extra spannend tintje. 

Roaring Gardenia 

De laatste tijd heeft Gardenia een zoveelste comeback gemaakt, met dank aan nieuwe waardering voor vintage elementen. Zoals 'The Great Gatsby' en 'Downton Abbey' in hoge mate de modewereld hebben beïnvloed, zo werd ook de razzle-dazzle factor van Gardena weer hot. En bleef hot, omdat vervolgens de hipsterscène de bloem omarmde. En de plant nu weer massaal wordt omarmd door de liefhebbers van puur natuur, om haar heerlijke geur. Haal hem in huis en ervaar het zelf: zo'n bloem staat jou ook!