Balkons in Nederland: onderzoek en trends 2017

Nationaal Balkon- & Terrasonderzoek 2017

Het terras- en balkonseizoen hangt weer in de lucht. Daarom voerden we voor de tweede keer een landelijk onderzoek uit onder balkon- en terrasbezitters, om zo een beeld te krijgen van hun groene tevredenheid en gedrag. 

Balkon- en Terrastrends 2017 Mooiwatplantendoen.nl

Balkon & Terrasonderzoek 2017 

Het Balkon & Terrasonderzoek 2017 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect onder 635 balkon- en terrasbezitters. Zij geven hun balkon of terras een rapportcijfer van 7,2. Dat was vorig jaar nog een 6,7. 70% van de ondervraagden heeft buitenplanten, vaak een mix van bloeiende, groene en kruidenplanten (48%) of alleen bloeiende planten (37%). Balkons en terrassen met alleen groene of kruidenplanten zijn er nauwelijks. De plantloze balkon- en terrasbezitters (29%) geven aan dat ze niet genoeg buitenruimte en/ of tijd hebben voor planten. 

Groene tips en inspiratie 

De meeste balkonbezitters doen groeninspiratie op in het tuincentrum of bij de bloemist (44%), op ruime afstand gevolgd door websites en blogs (16%), familie, vrienden, televisie, magazines en boeken. Groentips krijgen ze meestal in de winkel of van familie, vrienden en buren. Die laatste groep geeft de planten ook het vaakst water tijdens de vakantie. Eén op de vijf mensen gaat op vakantie zonder dat iemand naar de planten omkijkt en maar 3% gebruikt een automatisch watergeefsysteem. 

Terrastrends 2017 

Op de stelling ‘Mijn balkon of terras heeft dezelfde stijl als mijn interieur’ antwoordt 30% met ja, maar 70% geeft aan dat interieur en terras totaal van elkaar verschillen. Voor wie nog inspiratie zoekt: lees onze artikelen over de tuintrends van 2017. Het energieke terras met sterke kleuren en strakke lijnen, het ‘in balans’-terras met een combinatie van stoere en zachte materialen, en het harmonieuze terras gekenmerkt door beslotenheid, ontspanning en geurende planten.