Zomertrend 2016: natuurlijke nonchalance

Planten, dieren, jij – alles in harmonie, samen in de tuin

Veel variatie in planten, mooie eco-elementen, veel onderlinge samenhang en warme cirkelvormen die je omarmen: dit is een tuinstijl om in thuis te komen. 

Zomertrend 2016 buitenplanten - Mooiwatplantendoen.nl

Goed nieuws voor wie niet dol is op harken en wieden: in deze zomertrend wordt onkruid geherwaardeerd en krijgt het gewoon een plekje tussen de andere planten. Omdat het vaak ronduit mooi is, dieren en insecten er dol op zijn en in de natuur nu eenmaal geen onkruid bestaat. Wil je de zomer door in een tuin vol harmonie, zorg dan voor samenhang in planten van dezelfde soort of met dezelfde bladkleuren. Zo bieden de bloemen van heel verschillende tuinbloeiers als zonnehoed en lelie samen toch een mooie, uitgebalanceerde aanblik.

Cirkels zorgen voor samenhang

De cirkel is de voornaamste vorm in deze stijl, in de vorm van ronde borders, ronde terrassen, ronde vijvers en rond tuinmeubilair. Denk ook aan (half)ronde tuinetagères of een grote ronde tuinschaal als vijvertje. De cirkel der cirkels is natuurlijk de zonnebloem, een rijzige, vrolijke oervorm die op een mooie manier deel uitmaakt van de kringloop in je tuin. Niet alleen kun je zelf genieten (en je verbazen) over de visuele impact van deze levende zonnestraal, als hij bloeit zijn insecten er lekker druk mee en later in het jaar hebben de vogels een heerlijk hapje aan de pitten. 


Zomertrend met zonnebloem en zonnehoed 

De vormen zijn rustig en overzichtelijk in deze stijl. Kies materiaal met een natuurlijke uitstraling (hout, keramiek, steen) en maak het nieuw en net even spannender met gemengde materialen, zoals kunststof met een kern van riet of plastic potten met doorschijnende bladpatronen. Een mooie manier om harmonie te creëren is van één plant verschillende vormen bij elkaar te zetten. Zo staat zonnebloem prachtig met gele nichtjes zoals aster, goudsbloem en margriet. En zonnehoed combineert schitterend met andere prairieplanten, zoals siergrassen, ijzerhard en salie.


Puur natuur tinten

In de kleurkaart van deze zomertrend spelen wit en groen de hoofdrol, met daarnaast natuurlijke vrolijke kleuren als rood, oranje, terracotta, marsala en een heel klein beetje lila, alsof het palet is gekust door de natuur.