Zo overleven jouw planten de vakantie

Handige survivaltips op een rij

Af en toe wil je op avontuur, even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en genieten van een heerlijk ontspannen vakantie. Maar ja, thuis staan planten die niet met je mee kunnen. Wat doe je dan? Hoe zorg je ervoor dat jouw plant net zo vrolijk is als jij wanneer je terugkomt van je reis? Dat zullen wij je uitleggen, zodat jij met een gerust hart op reis kunt.

Vakantietips Mooiwatplantendoen.nl

Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging. Dus, wil je er lang tussenuit zul je toch echt aan de plantenoppas moeten. Of.. je knutselt zelf een ingenieus irrigatiesysteem in elkaar. 

De plantenoppas

Erg fijn als vrienden of familie bij jou thuis willen langshoppen om de post te sorteren, kamers te luchten en je groene thuisblijvers te verzorgen. Maar vergeet niet dat het voor hen moeilijk kan zijn om in te schatten wat jouw planten precies nodig hebben. Zij hebben namelijk niet zo'n innige band met jouw planten opgebouwd als jij. Maak het ze daarom zo makkelijk mogelijk (en vergroot de kans dat jouw planten het overleven) en schrijf voor al jouw planten een korte handleiding, zoals bijvoorbeeld deze handige checklist. Zo maak je niet alleen jouw planten maar ook jouw plantenoppas-in-crime heel blij.


Aardige buren

Zijn al jouw vrienden en familieleden ook op vakantie? Dan kun je altijd nog hulptroepen proberen in te schakelen via Buurtlink. Op deze handige site slaan buurtbewoners de handen ineen en kun je een beroep doen op een van je buren. Zo blijkt maar weer: beter een goede buur dan een verre vriend.

Zelf regelen

Kunnen ook je buren niet bijspringen of durf je de plantenzorg toch niet goed uit handen te geven, dan kun je ook zelf nog van alles regelen om jouw planten tevreden achter te laten. Zet je planten bijvoorbeeld allemaal bij elkaar zodra je weggaat. Samen zorgen ze voor een lokaal klimaat met een hogere luchtvochtigheid waardoor ze beter overleven. Zorg er daarnaast voor dat je planten niet in de volle zon maar wel op een lichte plek staan. 

Koop of knutsel een irrigatiesysteem

1. Zet je planten op een schoteltje of bakje met een laagje water erin, zodat de wortels dat kunnen opslurpen wanneer jij weg bent. Hiermee stel je de verdroging langer uit. Belangrijk is wel dat je je planten voor vertrek nog even flink nat maakt. 

2. Voorzie je planten allemaal van een eigen irrigatiesysteem. Goede voorbeelden zijn Waterworks en Blumat. Steek het terracotta pijpje diep in de pot (pas op dat je niet te hard duwt, want dan beschadig je de wortels) en vul 'm met water. Omdat het onderste deel van het pijpje niet geglazuurd is, druppelt het water langzaam via het pijpje in de aarde. Zo krijgt jouw plant dus continu water.

Tip: is je plant erg groot of ga je langer dan twee weken op vakantie, dan is de Blumat een betere optie dan de Waterworks. Het terracotta pijpje is namelijk met een slangetje aangesloten op een aparte pot water waardoor het water in het pijpje nooit op kan raken. 

3. Wil je liever niets kopen, dan kun je dit bewateringssyteem ook zelf in elkaar knutselen. Knip een flink stuk van de onderkant van een lege waterfles af. Haal de dop van de fles en maak hier drie kleine gaatjes in. Span een stuk panty over de opening van de fles (dit voorkomt dat de gaatjes vol komen te zitten met aarde). Draai de dop over de panty op de fles en steek de fles ondersteboven diep in de aarde. Giet de fles vol met water; de fles geeft vanaf nu langzaam water aan de aarde. Tot slot: ga lekker op vakantie.

Tip: is je plant erg groot of ga je langer dan twee weken op vakantie, kies dan voor het Blumat-irrigatiesysteem.