Checklist voor de plantenoppas

Geef hem/ haar een paar handige tips

Juni, juli en augustus, dat betekent zon, zomer, vakantie. Wil je je je Anemoon, Duizendblad en Zeeuws knoopje, de Tuinplanten van de maand juli, na je vakantie ook weer fris en fruitig aantreffen? Dan is een goede instructie voor de plantenoppas een slim idee. Speciaal voor hem/ haar maakten we daarom een checklist. En ja, die is ook handig voor al je andere tuin-, balkon-, of terrasplanten (en voor jezelf).

 

Planten water geven Mooiwatplantendoen.nl

Check 1. Water geven aan planten in potten

Het belangrijkste tijdens warme zomerdagen is water geven, vooral planten die in potten staan drogen snel uit. Niet alleen bij warm weer, maar ook als het bewolkt is of waait. Zelfs na een regenbui zal je merken dat veel water vooral op de bladeren, maar niet op de grond komt. 
Planten met een grote voorliefde voor zon hebben extra behoefte aan een verkoelende douche. De beste tijd om te gieten is vroeg in de ochtend of 's avonds na zonsondergang, want dan is de verdamping het minst. Zorg ervoor dat je wel goed op de aarde giet en niet op de bloemen of bladeren.

Check 2. Water geven aan planten in de volle grond

Staan de planten in de volle grond? Die hebben minder water nodig dan planten in potten. Elke dag sproeien is dan ook niet nodig, om de paar dagen is helemaal prima. 

Check 3. Haal dode bloemetjes en blaadjes weg

Je ontdekt een uitgebloeide bloem of bruine blad aan een van de planten. Geen stress. Gewoon even weghalen met je hand of een scherpe (tuin)schaar. Dat staat niet alleen gezelliger, uitgebloeide bloemetjes weghalen zorgt ervoor dat de plant energie steekt in het aanmaken van nieuwe. Dode bladeren zijn een geliefde plek voor allerlei beestjes die vervolgens verkassen naar het gezonde blad. En niet altijd met goede bedoelingen. Ook even weghalen dus.

Check 4. Project slakkenmigratie

Over beestjes gesproken. Ze staan niet bekend om hun snelheid, maar slakken kunnen wel in no-time je terras overnemen. Met jouw planten als all-you-can-eat buffet kun je de gevolgen wel raden. Verplaats ze dus lieflijk naar een veilige plek of regel preventie: strooi wat koffiedik, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen, schelpen of bespuit je planten met knoflookextract. 

Check 5. Een paar laatste tips

  • Duizendblad staat graag in wat zanderige grond, op een zonnige plek. Niet te veel water geven, het is een snelle groeier die gedijt op een vrij droge bodem. 
  • Zeeuws Knoopje staat graag in de volle zon, maar halfschaduw mag ook. Hou de grond een beetje vochtig. 
  • De Anemoon kan niet tegen uitdrogen, dus zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft.

Vragen over andere tuinplanten? Onder 'Plantenwijzers' in de zwarte balk hierboven vind je verzorgingstips van een heleboel (buiten)planten. Superhandig.