Tuinieren met de buren

De voordelen van een gemeenschappelijke tuin

Je woont in het hart van de stad. Aan de voorkant van je huis zoeven auto's, bussen en trams voorbij, af en toe stoppend voor hordes voetgangers en fietsers. Aan de achterkant van je huis is er een andere wereld: stil, groen en sereen. Fluitende vogels, fladderende vlinders, de buurman met zijn bietjes. Lang leve de gemeenschappelijke tuin.

Goed voor jou

Het is een ideale oplossing voor stadsbewoners: het delen van een tuin. Om lekker in te luieren in de zon, je kindje te laten spelen of om te moestuinieren. Het laat je ontsnappen aan drukte en herrie en geeft je stilte en ontspanning terug. En verbouw je je eigen eten, dan leer je over het natuurlijke groeiproces en eet je onbespoten groente en fruit die je zelf hebt geoogst. Dat maakt die tomaten nóg lekkerder. Nog een leuke bijkomstigheid: al dat schoffelen, wieden en harken zorgt ervoor dat je meer beweegt!

Goed voor de buurt

Samen tuinieren helpt je ook je buren beter te leren kennen. Die norsige man van nummer 7 blijkt eigenlijk heel aardig en de buurvrouw wil graag een keertje komen oppassen. Kinderen leren er buurtkinderen kennen en kunnen op een veilige plek met elkaar spelen. En zo'n vrolijk groen stuk grond ziet er ook nog eens stukken aantrekkelijker uit dan steen, staal en beton, toch?

Goed voor het klimaat

Bovendien is al dat groen goed voor de lucht, zeker in de stad. Meer groen betekent namelijk meer zuurstof en minder koolstofdioxide, dus minder luchtvervuiling. Ook nemen tuinen overtollig regenwater op waardoor er minder kans is op overstromingen, iets wat door klimaatverandering steeds meer aan de orde is.

Kortom...

Een gemeenschappelijke tuin is top.
Bij je gemeente kun je terecht met vragen over hun groenbeleid. Wil je meer weten? Online is er van alles over dit onderwerp te vinden, onder andere de pdf De voordelen van gemeenschapstuinen