Top 5: Amaryllis door de ogen van artiesten

Van Matisse en Mondriaan tot röntgenfoto en altijd mooi

Amaryllis is een bloem waar je naar blijft kijken. Waar liedjes over gezongen worden en doeken door worden vol geschilderd. Ze heeft in haar tijd veel kunstenaars en fotografen geïnspireerd. Hier zie je de mooiste interpretaties van deze prachtige bloeiende bol.  

Red Amaryllis: 80 jaar in bloei 

Georgia O'Keeffe is een van de meest gevierde schilders van de 20ste eeuw, die bloemen schilderde alsof ze onder een vergrootglas lagen. Dat leverde nogal eens erotische interpretaties op, iets wat O'Keeffe altijd met kracht heeft ontkend. Ze schilderde Amaryllis meerdere keren, deze versie uit 1937 is de bekendste. 

X-Ray of Amaryllis Flowers

Bij fotografie draait het meestal om de buitenkant, maar George Taylor, fotograaf professor Radiologie aan Harvard Medical School, legt juist graag verborgen schoonheid vast. Dat doet hij door bloemen en planten in de röntgenmachine te zetten als hij die niet nodig heeft voor zijn werk. "Het laat de kwetsbaarheid zien," zegt hij. "Niets blijft ongezien. Het is onvoorstelbaar, wat er allemaal uit die eenvoudige stengel komt."

Avant-gardistische Amaryllis    

Emil Nolde (1867-1956) was een van de meest toonaangevende impressionisten van Duitsland. Niemand heeft Amaryllis zo vaak geschilderd als hij, veelal in combinatie met religieuze of folkloristische symbolen. Zijn werk is regelmatig op het avant-gardistische af: zeer rauw en ruig. De Amaryllisschilderijen vormen daar een uitzondering op: de bloemen waren duidelijk zijn grote liefde. 

Amaryllis in de kunst Mooiwatplantendoen.nl

Amaryllis + Mondriaan 

Piet Mondriaan schilderde zijn 'Rode Amaryllis op blauwe achtergrond' in 1907. Hij zat toen nog in zijn figuratieve fase. Dit is een van de eerste werken waarin hij aan de slag ging met de diepe, primaire kleuren waarmee hij zo'n tien jaar later beroemd werd, toen met geometrische, abstracte schilderijen. Deze Amaryllis hangt in het Museum of Modern Art in New York.

Matisse & Amaryllis

De vormen van Amaryllis passen prachtig bij het fauvisme. Dat is een stijl met fel contrasterende kleuren waarbij niet zoveel rekening wordt gehouden met perspectief. Kunstschilder en beeldhouwer Henri Matisse (1868-1954) wordt gezien als grondlegger van deze stijl. Hij schilderde de bloemen in 1941, toen hij woonde in de buurt van Nice en herstellende was van een zware ingreep. De vrouw is vermoedelijk Monique Bourgeois, zijn verpleegster die ook voor hem poseerde.