Organiseer een botanische hanami-brunch

Een gathering met de kersenbloesem in de hoofdrol
Geschatte leestijd: 3 minuten

Verwelkom het voorjaar, zet de deuren naar buiten open en nodig geliefden uit voor een laagdrempelige hanami-brunch. De start van dit nieuwe seizoen vieren we met Aziatische eeuwenoude tradities en nieuwe rituelen. 

Het nieuwe Azië

Voorheen werd er vooral naar het westen gekeken, maar vandaag de dag kijken we graag naar Azië. Want dáár gebeurt het. Of eigenlijk, daar gebeurde het altijd al. De nieuwste foodtrends hier: ramen, summer rolls en kimchi. In Japan, Vietnam en Korea schaft de pot iedere dag zo’n trendy maal. Kimono’s en bamboe-accessoires zijn niet aan te slepen en we zijn allemaal op zoek naar met liefde handgemaakte items. Niet alleen de Scandinavische bovenburen zijn heer en meester van het slow-life minimalisme, ook Azië wint met eeuwenoude expertise en verfijning terrein.

Een hanami-brunch

In Japan is er een oud gebruik waarbij mensen de schoonheid van bloemen, en dan met name kersenbloesem bekend als sakura, aanschouwen tijdens een openluchtpicknick onder een bloesemboom. Ze noemen het hanami en het vindt plaats als de lente begint. Want, de kersenbloesem kondigt de lente aan.

Wij creëren een westerse variant: een binnen- slash buitenbrunch waarbij de deuren wagenwijd open staan en we hopen op verwarmende zonnestralen. De kersenbloesem, chrysanten, magnolia’s en andere Aziatische schoonheden zetten we op tafel en in de mooiste rieten manden om ons heen.

Eten van twee walletjes

Gelukkig hoef je vandaag niet te kiezen tussen de oude en nieuwe wereld. Dek de tafel à la Kinfolk en combineer het met een lokale en Aziatische proeverij. Je gasten worden wakker met een zijdezachte latte. Geen cacao, maar échte eetbare bloemblaadjes geven de zoete kick. Gezonde sandwiches met verse ingrediënten en eetbare bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, ook de maag weet er flink van te smullen. Verspreid over de tafel vind je heerlijke (Aziatische) brunchhapjes. Staan de deuren naar de zomer al open?

 

De tweede gang, en derde, en vierde..

 

Brunches mogen lang duren, dus neem de tijd en geniet als je weer trek hebt van een op een pokébowl geïnspireerde salade vol vitamines en kleur. Kom je er niet uit met de subtiele houten eetstokjes? Relax, gebruik dan ‘gewoon’ je lievelingsbestek. De dumplings zijn de uitsmijter van de dag. Deze deegverrassingen met Aziatische knipoog stillen de honger tot ver in de avond. Of wacht, was er misschien nog eentje over om het af te leren? Al dit lekkers gaat uiteraard vergezeld met een bloesemcocktail, dan wel niet virgin. Want tijdens een lentebrunch moet er ook geproost worden, nietwaar?

Het gevoel van bloesem op je lijf

Hoe denk je dat een bad vol bloesem voelt? Misschien wel als een zoete wolk. Of als een zachte streling. Dát gevoel wil je vandaag vasthouden. Hul jezelf in een flowy outfit met een nude-kleurige jurk (of is het stiekem een negligé?) en een (vintage) kimono. Je gaat op in de sfeer van de dag. En vergeet niet, het is officieel voorjaar, dus gooi je haren lekker los en laat de wintertenen vogelvrij. Is dat geen verademing na een seizoen vol lagen wol? 

De lente voelt als de zondag van de week. Geen zorgen, volop genieten, een opgeruimd huis en dito hoofd en het vergeten van de klok. Weet je wat..? Volgende week doen we het stilletjes over!