Blauwe regen

Denk je aan prachtige, paarsblauwe bloemtrossen, dan denk je natuurlijk aan blauwe regen. Deze tuinplant is zeer populair als klimplant tegen gevels en pergola's, maar maar straalt ook in een pot op je balkon. En wist je dat de bloemen van blauwe regen ook wit of roze van kleur kunnen zijn? Van soorten tot verzorging, snoei en symboliek: lees verder en ontdek hier alles over blauwe regen!

blauwe regen: kenmerken en bloei 

Blauwe regen, ook wel Wisteria of slingerplant, is een van de snelst groeiende klimplanten. De plant kan, als hij de ruimte heeft, wel 2 à 3 meter per jaar groeien. Blauwe regen heeft een weelderige bloei en kenmerkt zich door de grote bloemtrossen, die tot wel 60 centimeter lang kunnen worden en als een waterval naar beneden hangen. De bloemen zijn meestal paarsblauw van kleur, maar er bestaan ook soorten met witte of roze bloemen.

De bloemen van blauwe regen hebben een zoete geur die niet alleen aantrekkelijk is voor mensen, maar ook voor vlinders, bijen en andere bestuivers. Blauwe regen trakteert je jaar na jaar op bloemtrossen en kan wel 50 jaar mooi blijven én blijven bloeien! De ranken van blauwe regen kunnen tot 20-30 meter hoog klimmen en 10 meter breed uitgroeien. Het donkergroene blad van blauwe regen komt bij sommige soorten pas tevoorschijn als de plant al bloeit.

Blauwe regen behoort tot de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae), waartoe ook planten als Lathyrus en brem behoren. Blauwe regen bloeit doorgaans van het late voorjaar tot de vroege zomer (tussen april en juni). De bloeiperiode varieert van enkele weken tot maanden. De duur van de bloei is afhankelijk van de weersomstandigheden en het specifieke soort. Soms bloeit blauwe regen nog een tweede keer in het najaar, maar de bloei is dan minder uitbundig dan in de lente.

blauwe regen: pas op met kwetsbare materialen

Blauwe regen wordt een klimplant genoemd, maar is eigenlijk een slingerplant en wordt ook wel een wurgplant genoemd. In de natuur slingert de plant om een boom of ander hoog object heen. Ben je van plan om blauwe regen te laten groeien tegen je gevel, schutting of pergola? Blauwe regen kan zichzelf niet goed hechten (in tegenstelling tot een plant als klimop) en moet daarom worden begeleid met stevig materiaal. Let op: blauwe regen bezit een enorme groeikracht. Laat blauwe regen nooit groeien tegen een regenpijp, (te) dunne latjes of ander kwetsbaar materiaal. De sterke takken kunnen armdik worden, waardoor de plant schade kan aanrichten.

Goed om te weten: hoewel blauwe regen gigantisch groot kan worden, blijft het wortelstelsel van de plant relatief klein. Je hoeft dus niet bang te zijn voor de fundering van je huis of schuur. 

soorten blauwe regen

Blauwe regen is een veelzijdige plant. Je kunt blauwe regen laten klimmen tegen gevels en pergola's, maar ook in een pot houden of op stam kopen. Er bestaan verschillende soorten blauwe regen, maar de twee bekendste soorten zijn de Chinese blauwe regen (Wisteria sinensis) en de Japanse blauwe regen (Wisteria floribunda). Grofweg zijn er 4 soorten blauwe regen te onderscheiden:

  • Chinese blauwe regen (Wisteria floribunda): de Chinese blauwe regen komt oorspronkelijk uit China en staat bekend om de lange bloemtrossen en weelderige groei (floribunda betekent rijkbloeiend). Deze soort is rechtsdraaiend, wat betekent dat de plant naar rechts groeit (van bovenaf met de klok mee). De Chinese blauwe regen bloeit doorgaans al in mei, terwijl het blad zich nog nauwelijks ontwikkeld heeft (naaktbloeier).
  • Japanse blauwe regen (Wisteria sinensis): de Japanse blauwe regen komt oorspronkelijk uit Japan. Deze soort heeft compactere bloemtrossen en vaak rijker gekleurde bloemen dan de Chinese blauwe regen. Deze soort is linksdraaiend, wat betekent dat de plant naar links groeit (van bovenaf tegen de klok in). De Japanse blauwe regen bloeit doorgaans wat later dan de Chinese blauwe regen. 
  • Hybrides van de Chinese en Japanse blauwe regen: er bestaan ook kruisingen van de bovenstaande twee, die worden Wisteria x formosa genoemd. Deze soorten hebben kenmerken van zowel de Chinese als de Japanse blauwe regen. De plant heeft lange bloemtrossen die bloeien voordat er blad komt (zoals bij de Chinese blauwe regen) en gevarieerde bladeren die lijken op de Japanse blauwe regen.
  • Amerikaanse blauwe regen (Wisteria frutescens): deze soort is linksdraaiend en wordt minder hoog dan de Chinese en Japanse blauwe regen (ongeveer 4 meter). Ook zijn de bloemtrossen compacter en geuren ze minder sterk. Dat maakt deze soort makkelijker om in een pot te plaatsen. 

blauwe regen op stam

De blauwe regen op stam doet zijn naam echt eer aan, doordat de bloemtrossen als een waterval naar beneden hangen. Blauwe regen op stam kun je kopen of zelf kweken door blauwe regen specifiek te laten groeien en te snoeien. Een grote, stevige hoofdscheut laat je ontwikkelen tot stam, of je kunt een aantal hoofdscheuten 'vlechten' tot 1 stam. Geef de stam de eerste jaren ondersteuning met een steunpaal. Snoei de plant op de gebruikelijke momenten (vroege voorjaar en na de bloei in de zomer). 

blauwe regen planten: zo doe je dat

Blauwe regen planten in de volle grond, in een pot, tegen een gevel, pergola of ander stevig object? Bekijk hier de tips en het stappenplan voor het planten van tuinplanten en bekijk ook de onderstaande tips voor het planten van blauwe regen. 

  • De beste tijd om blauwe regen te planten is in het voorjaar (april/mei) of in het najaar (ruim voordat de vorst intreedt). Gedurende deze periode is de grond warm genoeg maar niet te droog, waardoor de wortels zich het beste kunnen ontwikkelen.
  • Houd er rekening mee dat blauwe regen eerst een beetje op gang moet komen voordat de tuinplant rijkelijk bloeit. Het kan zijn dat het een aantal jaar duurt voordat de blauwe regen bloemen geeft. Blauwe regen bloeit op tweejarig hout. Sommige soorten geven het eerste jaar wel al bloemen. 
  • Plant je blauwe regen in een pot, houd er dan rekening mee dat dit meer onderhoud vergt. Je zult de plant dan als boom op stam moeten kweken, regelmatig moeten snoeien, water geven en voeden. 

Blauwe regen: standplaats en verzorging

Van plan om blauwe regen te planten? Bekijk deze tips voor de beste standplaats en verzorging van blauwe regen. 

  • Blauwe regen is niet veeleisend wat betreft de standplaats. Blauwe regen gedijt het beste op een plek in de zon of halfschaduw. Blauwe regen houdt van zon, maar de wortels hebben schaduw nodig. 
  • De grond mag rijk en een beetje vochtig zijn, maar moet wel goed doorlatend zijn en niet drassig.
  • Blauwe regen groeit zeer snel, dus geef de plant voldoende ruimte.
  • Geef blauwe regen niet te veel voeding: dat leidt tot veel blad en minder bloemen.
  • Geef blauwe regen tijdens warme, droge periodes voldoende water.
  • Breng in het voorjaar een laag mulch (organisch materiaal) aan rondom de plant. Let op: blauwe regen houdt niet van stikstofrijke bemesting. Bemesten is niet per se nodig (te veel leidt tot veel blad en weinig bloemen). Gebruik bij voorkeur een geringe hoeveelheid organische mest met fosfor. 
  • Blauwe regen kan zichzelf niet hechten (zoals klimop dat wel kan). Begeleidt de takken van blauwe regen met stevig materiaal, zoals binddraad, want de plant kan zichzelf niet hechten.
  • Let op: houd bij het begeleiden van blauwe regen rekening met de draairichting van de plant (de Chinese blauwe regen draait met de klok mee, de Japanse blauwe regen draait tegen de klok in).
  • Om rijkelijke bloei te bevorderen, leidt je de zijtakken horizontaal. 
  • Het kan een aantal jaar duren voordat blauwe regen gaat bloeien. Bloeit je blauwe regen niet of nauwelijks na een aantal jaar? Dat kan onder andere te maken hebben met te weinig zonlicht, een verkeerde snoei en/of te veel stikstof in de grond. 

blauwe regen: wel winterhard, niet wintergroen

Blauwe regen is winterhard tot -15°C, dus de Nederlandse winters kan de plant prima aan zonder nadelige gevolgen. Heb je blauwe regen geplant in een pot? Dan heeft de plant tijdens een periode met vorst extra bescherming nodig rondom de kluit. Blauwe regen is geen groenblijvende plant, wat wil zeggen dat blauwe regen haar bladeren laat vallen in de herfst. 

blauwe regen snoeien: wanneer en hoe?

Blauwe regen groeit zeer snel, daarom is het noodzakelijk om de plant goed - en op het goede moment - te snoeien. Bekijk de volgende tips voor het snoeien van blauwe regen:

  • Snoei blauwe regen bij voorkeur 2x per jaar, omdat de plant zeer snel groeit. Doe je dat niet, dan wordt het al snel een wirwar van lange, dunne takken.
  • Snoei blauwe regen voor de bloei in het vroege voorjaar (februari/maart) en na de bloei (juli/augustus).
    • Vroege voorjaar: zorg ervoor dat er geen strenge vorst op komst is, en snoei blauwe regen voordat de bloemknoppen beginnen te groeien. Snoei lange, jonge scheuten ongeveer 10-15 centimeter terug vanaf de hoofdtakken (het oude hout). Laat de hoofdtakken zoveel mogelijk met rust, tenzij deze te groot worden. Verwijder eventuele dode of beschadigde takken.
    • Na de bloei: snoei blauwe regen nadat de plant is uitgebloeid. Snoei niet tijdens een warme en droge periode en niet in de volle zon (dus in ochtend of avond). Snoei lange, jonge scheuten tot zo'n 40 centimeter vanaf de hoofdtakken (het oude hout) terug. Verwijder eventuele dode of beschadigde takken en laat de hoofdtakken zoveel mogelijk met rust.
  • Blauwe regen op stam snoeien? Dan kan het nodig zijn om de plant wat rigoureuzer te snoeien, om de vorm erin te houden.
  • Blauwe regen bloeit op oud hout. Dat wil zeggen dat de bloemen bloeien op oude takken en niet op de takken die dat jaar gaan groeien. Snoei blauwe regen daarom niet te rigoureus terug, want dan heb je dat jaar geen bloemen meer! 

is blauwe regen giftig?

Ja, blauwe regen is enorm giftig voor huisdieren en mensen. Met name de peulen en zaden die ontstaan na de bloei zijn giftig (zelfs inname van twee peulen kan al klachten geven), maar ook de twijgen en wortels zijn giftig. Klachten bij inname kunnen, afhankelijk van de hoeveelheid die is ingenomen, uiteenlopen van buikpijn tot braken, diarree, duizeligheid en hoofdpijn. Het sap van de plant kan oogirritatie veroorzaken. Let dus goed op als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt. Raadpleeg bij inname of intensief huidcontact altijd een (dieren)arts.

symboliek van blauwe regen

Blauwe regen staat symbool voor liefde, romantiek, geluk en onsterfelijkheid. De prachtige bloemtrossen van blauwe regen worden vaak geassocieerd met liefde en romantiek. Vanwege de weelderige groei en overvloedige bloei wordt blauwe regen ook gezien als symbool van overvloed en geluk. De oudste blauwe regen staat in Japan en is meer dan 1200 jaar oud. Omdat de plant zo lang doorgroeit, staat hij symbool voor onsterfelijkheid en oneindigheid. 

oorsprong van blauwe regen

Blauwe regen komt oorspronkelijk uit China, Japan en Korea. Daar slingert de plant rondom bomen en andere objecten en wordt blauwe regen vanwege de decoratieve waarde al eeuwenlang gebruikt in tuinen en parken. Ook in kunst en in familiewapens zie je de blauwe regen vaak terug. In de 19e eeuw werd de plant geïntroduceerd in Europa en Noord-Amerika. Al snel werd de plant populair vanwege de sierlijke en betoverende bloeiwijze. Tegenwoordig is blauwe regen een van de meest geliefde en veelvoorkomende klimplanten in tuinen over de hele wereld.

waar komt de naam 'wisteria' vandaan? 

Blauwe regen, oftewel Wisteria, is vernoemd naar de Amerikaanse arts Caspar Wistar. De 'wisteria' werd in 1818 naar hem vernoemd door botanicus Thomas Nutattall, als eerbetoon voor zijn invloed op de wetenschap en zijn bijdrage op het gebied van anatomie en geneeskunde. Wistar was grondlegger van de anatomie in de Verenigde Staten.