Geen afval, maar originele tuinpotten

Upcyclen met blikjes, melkpakken en jampotjes
Geschatte leestijd: 3 minuten

Geen zin om naar de glasbak te lopen? Met al die verpakkingen kun je in de tuin wonderen verrichten en sprookjesachtige taferelen creëren. 

Lente Afval Originele Tuinpotten Mooiwatplantendoen.nl

Bloeiende lantaarns in een paar minuten 

Dit is een leuk knutselklusje dat binnen vijf minuten klaar is. Snij 7 cm vanaf de bodem hoge 'raampjes' in een kartonnen melkpak en maak een gaatje midden in de vouwrand bovenop. Spuit het pak in een vrolijke kleur, plant er een hangplant als bacopa in. Haal een touwtje of lint door het gaatje en hang zo een rijtje aan een open schutting of pergola, als bloeiende lantaarns die vrolijk bewegen in de wind.

Aardbeienkwekerij in plastic

Ruimte besparen, recylen en ook nog je eigen groente en fruit kweken zonder te hoeven bukken met een lekker lui watergeefsysteem: grote plastic melkflessen zijn perfect voor een horizontale pluktuin. Behoud een bodem van ruim 10 cm, snij daarboven de voorkant en een deel van de zijkanten weg. Het snijden gaat makkelijker als je het mesje even in een kaarsenvlam houdt. Sla in de onderkant met een priem een gaatje voor de drainage. Schroef de melkflessen met de achterkant tegen een zonnige schutting en je hebt perfecte bakken voor aardbeienplanten, kruiden, radijzen, knoflook, snackkomkommers, pepertjes en kerstomaatjes waar je niet voor hoeft te bukken. Hang je ze strategisch boven elkaar, dan hoef je alleen de bovenste rij water te geven en drupt het vanzelf over de rest. Zo zit je snel en zonder al te veel moeite aan je vers geplukte aardbeien.  

Conserven aan de pergola 

Blikjes veranderen met een likje verf in vrolijke potten waar je van alles mee kunt doen. Sla vooraf met een priem een gaatje in de bodem, zodat overtollig water weg kan. En dan? 

  • Zet knalkleuren bij elkaar op een rek met allemaal dezelfde plantjes erin. Of maak juist een zacht tuintableau in pasteltinten.
  • Bevestig negen identieke blikken in een keurig vierkant tegen de schuur of schutting en laat er als contrast een wilde bloeier als Oost-Indische kers of lathyrus in losgaan.
  • Beplak blikken met behangranden en lak ze even af voor een origineel rijtje in de vensterbank.
  • Sla drie gaatjes in de bovenste rand en hang de blikken met vrolijke violen aan de pergola. 

Minivijver in een jampot 

Heel mooi en etherisch: vijverplanten als waterhyacint, kikkerbeet of slangewortel in een jampot met water ophangen. Draai om de hals van de pot dun ijzerdraad stevig vast en hang de waterplantjes aan een struik of boom, tussen een paar jampotten met waxinelichtjes erin, voor een prachtig vervreemdend effect. Je verwacht het niet, vijverplanten op die hoogte!