Fleur je gerechten op met viooltjes

Zet de Tuinplant van oktober op tafel

De herfst vraagt om stevige soepen en vrolijke salades die je doen vergeten dat de dagen korter worden. Met eetbare viooltjes* maak je van je eettafel een aantrekkelijke eetbare tuin, die je diner kleur en smaak geeft.

Viooltjes op je gerecht Mooiwatplantendoen.nl

Viooltjes, soep en sla nieuwe stijl

Het viooltje is Tuinplant van de Maand oktober. Maar wist je dat er ook eetbare viooltjes bestaan? Fijn voor de soep of in salades nieuwe stijl. Die zijn gezond, hartig en boordevol robuuste smaken. Deze nieuwe supersalades, vaak Buddha bowls genoemd, zijn niet alleen ideaal voor ‘s-avonds, maar ook perfect als lunchpakket. Iemand die deze sla helemaal in zijn vingers heeft is David Bez. Hij is een groot liefhebber van de Italiaanse keuken en het culinaire brein achter Salad Pride, een eethuis in Londen dat hij heeft vernoemd naar zijn blog over gezond eten.

Buddha bowls: sla in laagjes

Om je eigen Buddha bowl te maken, leg je eerst een laagje volle granen zoals couscous, quinoa of bruine rijst in de kom. Vervolgens leg je er je favoriete groenten op, die je de avond tevoren even hebt geroosterd om die heerlijke gegrilde smaak te krijgen. Dat vul je aan met eiwitten zoals kikkererwten, bonen, avocado of halloumi – of als je toch graag vlees eet, een paar stukjes gebraden kip. Voeg daar wat blaadjes sla aan toe en bestrooi het geheel met fijngesneden chilipeper, pittige zaden, een paar drupjes olijfolie en een snuifje limoensap. Deze fijne salade, gegarneerd met een viooltje, is samen met nog honderden andere te vinden op de Salad Pride blog.

Maak het af met bloemen

Het gebruik van bloemen, niet alleen als garnering maar ook als voedzaam ingrediënt, is een van de kenmerken van Salad Pride. Doordat ze levendige kleuren en een hartige smaak toevoegen, zijn viooltjes perfect als opfrisser van je lunchtrommel of om een kom warme soep mee te garneren. Ze zorgen ook voor net dat stukje oh-la-la wanneer vrienden komen eten of voor Instagram. Als je meer wilt weten over welke soorten viooltjes je in je eten kunt verwerken en hoe je dat doet, kijk dan in de Mooiwatbloemendoen.nl-gids voor eetbare bloemen waar je een heus feestmaal mee kunt aanrichten.

Krijg je hier spontaan trek van? Kijk dan eens wat een verschil eetbare bloemen ook bij jou aan tafel kunnen maken – en deel je creaties met ons op Instagram met #mooiwatplantendoen.

* Nota bene: zet nooit zomaar je tanden in een tuinplant of (snij)bloem, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die speciaal geteeld zijn voor consumptie.