Een eetbare pluktuin

Proef en pluk je geluk

Van tomaten en verse kruiden voor je thee tot de perfecte kruidenmix voor je favoriete Thaise curry: verse kruiden en groenten zijn smaakmakers. En ze smaken nóg lekkerder als je ze zelf verbouwt en plukt! Ook zonder riante buitenruimte kun je een eetbare pluktuin maken. Dus waar wacht je nog op? Proef en pluk je geluk!

eetbare pluktuin
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Geschikte plek voor een pluktuin

Een eetbare pluktuin maak je net zo makkelijk in de volle grond als in potten of op poten (zoals in een kweektafel). Sterker nog: door op hoogte te werken kun je er makkelijker bij en heb je minder last van onkruid. In het bovenstaande voorbeeld gebruikten we een kweektafel met daarin tijm, citroenmelisse, munt, curry en laurier.

Wie (niet) zaait zal oogsten

Heb je geen groene vingers of weinig tijd (en geduld) om een pluktuin te maken? Je hoeft je pluktuin natuurlijk niet zelf in te zaaien. Als je reeds bloeiende planten in je pluktuin plant, kun je oogsten zonder te zaaien en snoep je in no-time van je eigen pluktuin! 

Geschikte planten voor een pluktuin

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten kruiden, vruchten en groenten. Maar welke kies je voor je eigen eetbare pluktuin? We helpen je een handje (en plantje) met behulp van onderstaande vragen:

  • Drink je graag verse kruidenthee of een verfrissende mocktail? Zo ja: kies dan voor kruiden als munt, kamille, citroenmelisse en lavendel.
  • Welke ingrediënten gebruik je vaak in gerechten, soepen en salades? Check je kruidenkast en de benodigdheden voor je lievelingsgerechten. Maak op basis daarvan een keuze, of laat je inspireren door dit artikel over snoepen uit je eigen tuin, bomvol kruiden, groenten en (klim)fruit.
  • Waar pluk jij graag de vruchten (en groenten) van? Houd je bijvoorbeeld van verse vijgen, citroenen, tomaten, pepers of radijsjes?

Tips voor maximaal plukgeluk

  • Geef je pluktuin water als de zon niet fel schijnt, bijvoorbeeld in de vroege ochtend of laat op de avond. Om te bepalen of je planten water nodig hebben, check je regelmatig of de grond nog vochtig is.
  • Mocht je toch overdag water geven: giet het water dan liever niet bovenop je (kruiden)planten, maar bij de wortels. Als je het water op het blad giet, bestaat de kans dat de blaadjes verbranden door de zon, omdat waterdruppels werken als een vergrootglas. 
  • Kruiden nodig? Pluk ze liever niet met je handen, want daar kunnen bacteriën op zitten waar kruidenplanten gevoelig voor zijn. Knip ze af met een scherpe schaar tot een paar centimeter boven de grond, zodat de kruiden opnieuw kunnen gaan groeien. 

De voordelen van een pluktuin

Een pluktuin vol lekkernijen en heerlijk geurende (kruiden)planten prikkelt al je zintuigen. Maar wist je dat je bij een pluktuin ook een gratis anti-stresspakket krijgt? Het helpt je te ontspannen en maakt je hoofd lekker leeg. Hoe dat komt, lees je hier.

Meer inspiratie

Kun je nog wel wat meer pluktuin-inspiratie gebruiken? Ontdek dan hoe je een pluktuin vol kleurrijke planten maakt. Met of zonder kids! En vergeet niet om ons te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest!

pluktuin vijgen