De schoonheid van bloemenoffers

Mensen & Azië

Wie ooit eens in een boeddhistisch of hindoeïstisch land is geweest, heeft vast en zeker een bloemenoffer mogen aanschouwen. In de vorm van handgewoven mandjes met bloemen, drijvende bloemen met kaarsen, kransen die om de nek worden gedragen, kleurrijke wolken van bloemen die worden uitgegooid of de bloemschikkunst. Bloemen en offers gaan in Azië al sinds jaar en dag hand in hand. 

Waarom offeren?

Een offer brengen is binnen sommige religies een belangrijk moment. Het geeft je de kans te bedanken, om vergeving te vragen of je kunt hulp krijgen met het vinden van gezondheid en geluk. Er zijn vele soorten offers. Tastbare offers met behulp van geld en dieren of iets minder grijpbaar door middel van muziek en licht. In de Indiase en Tibetaanse traditie worden naast wierook, licht en muziek ook eigenlijk altijd bloemen geofferd. Als je een beetje oplet op plekken als Bali, India, Thailand en Nepal zie je overal de restanten van bloemenoffers. Prachtig he?

Bloemen en offers

Dat bloemen een vast en belangrijk, soms zelfs dagelijks, onderdeel zijn van offeren is niet zomaar. In het boeddhisme en hindoeïsme staan bloemen voor vrijgevigheid en laat het de schoonheid van de verlichting zien. Offeren doe je op een heilige plek. In de tempel, bij een stoepa of bijvoorbeeld aan heilig water zoals de Ganges in India. Tijdens het offeren kun je visualiseren dat je de bloemen als een krans aanbiedt, maar is er eveneens ruimte voor muziek, een chant of dans. 

Bloemen & planten en betekenis

In de spiritualiteit kennen bloemen hun eigen betekenis. Zo staat Aloë vera voor dromen, anjer voor medewerking, gladiool voor ontvankelijkheid, lotus voor het goddelijke en ijzerhard voor degelijkheid. Ben je geïnteresseerd in de spirituele betekenis van jouw offer? Sla er dan een boek op na zoals ‘Flowers and their messages’.