Narcis als eindeloze inspiratiebron

Beschreven, bezongen, bejubeld
Geschatte leestijd: 2 minuten

Narcis is een van de meest aansprekende bloeiende planten ooit. Of het nu komt door de vrolijke bloemvorm of doordat ze bijna iets menselijks hebben, zoals ze met hun hoofdjes knikken en dansen in de wind, feit is dat er kunst aan is gewijd. En die gaat van Berthe Morisots Narcissen en Gustav Klimts Die Tänzerin tot When flowers return van Alma Tadema en Metamorfose van Narcissus van Salvador Dali. 

[slideshow]

Romantische poëzie

Ook 'The Daffodils' van dichter William Wordsworth (1770-1850), een van de bekendste gedichten ooit, is een ode aan de plant. William groeide op in het Engelse Merendistrict, tussen de wilde narcissen. In de tekst vergelijkt hij de bloemen met het dansende water in de beek ernaast en komt tot de conclusie dat het onmogelijk is om niet blij te worden van zoveel dansende vreugde. Hierbij een strofe uit het gedicht én een vertaling: 

I wandered lonely as a cloud
That floats on high o'er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host, of golden daffodils;
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.

- William Wordsworth

Schrijfster Kincaid is een fan

Het gedicht leidde tot veel andere verhalen, zoals 'Dansen met Narcissen' van schrijfster Jamaica Kincaid. Die had eerst een hekel aan de bloem omdat ze het gedicht van Wordsworth uit haar hoofd moest leren, maar draaide later bij. "Poëzie aan kinderen opdringen is de beste manier om ze er een grondige hekel aan te laten krijgen," zegt ze in Architectural Digest. "Ik heb nu 5500 narcissen in mijn tuin staan, omdat ik erin wil lopen met het gevoel dat ik niet kan lopen, omdat mijn voeten vastzitten in de gracieuze lange stengels die dat gele, gebogen hoofd dragen." 

Zing maar even mee!

Hoe tijdloos Narcis als inspiratiebron is blijkt wel uit de dance hit 'Daffodils' van DJ Mark Ronsons featuring Kevin Parker.

Maar waarschijnlijk zing je ook de klassieker 'Secret Love' zo mee: 'Now I shout it from the highest hills, even told the golden daffodils'.  Als je daar niet vrolijk van wordt!