De vele gezichten van Narcis

Lentebode met een goed verhaal

Al die vrolijke loftrompetjes spreken zo tot de verbeelding dat er wereldwijd van alles aan Narcis wordt toegedicht: schoonheid en ijdelheid, maar ook grote liefde en onbaatzuchtigheid. We zetten de leukste versies even voor je op een rij.

Genoemd naar een halfgod

De meeste mensen kennen wel de link tussen Narcis en narcisme. In de Griekse mythologie is Narcis een ijdele jager – zoon van een god en een nimf - die zo verliefd was op zijn eigen spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk.

Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden: dat is de houding die de knappe jager had als hij langs het water zat en zichzelf bewonderde.  

 

 

 

Felle kleuren voor donkere dagen

De associatie met ijdelheid is inmiddels niet meer zo sterk, tegenwoordig wordt Narcis vooral gezien als aanstekelijke lentebode. De bloem bloeit al heel vroeg en biedt met haar vrolijke kleuren een fijn tegenwicht aan de donkere dagen. Ook het Verre Oosten heeft een eigen betekenis aan Narcis gegeven: daar wordt de plant vooral gezien als symbool voor een grote liefde in de stijl van Romeo en Julia . De Arabische duiding van narcis is dienaar. In dit geval wordt de iets neerkijkende bloem gezien als symbool van bescheidenheid en dienstbaarheid.

Het Narcis Principe

Ook onder moderne spiritueel denkenden heeft Narcis een positieve klank. Hier wordt vaak Het Narcis Principe aangehaald ter inspiratie. Het refereert aan een tuin op een heuvel in Running Springs in Californië, die er in de lente uitziet alsof er een pot met goud overheen is gegoten. De eigenaar, Alma Bauer, begon in 1958 met het planten van een paar bollen, en ging er in de jaren daarna mee door "één voor één". De narcissen hielpen zelf een handje door zichzelf te vermeerderen. Inmiddels bloeien er meer dan 50.000 narcissen.

Investeren in de toekomst

Moraal van het verhaal: door jaar na jaar één voor één bol te planten, had Alma de wereld waarin ze leefde voorgoed veranderd met levende schoonheid. Het Narcis Principe staat voor investeren in de toekomst, focus houden en met kleine, bescheiden stappen de wereld een beetje beter en mooier maken. Dat kun je zelf ook doen, door de bollen van je uitgebloeide Narcis-op-pot in de tuin te zetten of aan de natuur terug te geven, zodat ze kunnen verwilderen. Wie weet hoe dat er over 57 jaar uitziet…