Heerlijke thee uit eigen tuin

Genieten van frisse hibiscus en warme gember

Het ultieme relaxte buitengevoel, dat is toch wel even je tuin inlopen om verse ingrediënten voor een kopje thee te plukken. 

Thee met een rode gloed

Je Hibiscus heb je vermoedelijk gekocht vanwege de prachtige bloemen. Maar de plant vind het helemaal niet erg om er af en toe een paar op te offeren voor een lekker kopje thee. De bloei is zo rijk dat er nog genoeg overblijven. Hibiscus sabdariffa en Hibiscus sinensis zijn de soorten waar thee* van kan worden gemaakt. Pluk de bloemen als ze net helemaal open zijn. Reken op 2 bloemen per kop. Laat de bloemblaadjes 10-15 minuten trekken in heet water dat net van de kook is en zeef ze er dan uit. Lekker opdrinken op je terras, met uitzicht op al het moois dat je tuin te bieden heef. Meer één met de natuur wordt het niet. 

Hibiscusthee Lentedossier Mooiwatplantendoen

Gemberthee van eigen kweek 

Geen specerij zo veelzijdig als gember. Het is verwarmend op een kille dag, goed voor de spijsvertering, een huismiddeltje tegen misselijkheid en bovendien heerlijk in oosterse gerechten en als thee. Leg je een gemberknolletje op een laagje potgrond, dan komen er vanzelf sprieten uit en nieuwe knolletjes aan. Deze kun je raspen en door je smoothie mengen of in plakjes snijden en heet water later trekken tot geurige, kruidige thee. Makkelijker kan een pluktuin niet worden! 


*Het wordt ontraden om hibiscusthee thee te drinken als je zwanger bent, borstvoeding geeft of een hormoonkuur volgt. Er zitten mogelijk stofjes in de hoeveelheid oestrogeen en testosteron in je lichaam beïnvloeden.  

* Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.