Goede herfstdaden voor de vogeltjes

Zo heb je de hele herfst een tuin vol vogelvisite

Kan jouw tuin of balkon in de herfst wel wat levendigheid gebruiken? Met wat lekkere vogelhapjes en schuilplekjes lok je vrolijke flierefluiters moeiteloos jouw kant op.

Voer de vogels in de herfst

In de herfst bouwen vogels reserves op voor de winter. Ze kunnen in die koude periode minder voedsel vinden, terwijl het op temperatuur houden van hun lijfje veel energie vraagt. Als het in het najaar of in de winter dus heel koud is, kun je ze een handje helpen door ze te voeren.

Ideaal vogelvoer

Maar wat geef je ze en hoe? Een paar tips.

  • Heb je zonnebloemen in de tuin staan, laat de zaden die daar uit komen dan lekker liggen. Vogels zijn er dol op.
  • Ook favoriet: bessen uit struiken zoals hulst. Die zitten namelijk vol vitamines.
  • Onder struiken en heggen kun je trouwens meelwormen strooien. Daar maak je vogels als roodborstjes en pimpelmeesjes ontzettend gelukkig mee.
  • Op een voederplank kun je stukken appel, peer, banaan, druif en zelfs rozijnen serveren, dat wordt bijzonder gewaardeerd.
  • Ook een schaal met een laagje water levert visite op van dorstige vogeltjes.
  • Heb je geen zonnebloemen, fruit, heggen of struiken, hang dan vetbolletjes op. Die kun je kant en klaar kopen of zelf maken. Pas wel op voor bederving, dus regelmatig even checken.
  • Naast vetbolletjes kun je ook zelf een voedersilo maken van een plastic fles en een paar houten lepels. Ideaal klusje voor de herfstvakantie! Zo gaat dat:

Schuilplekken

Het is belangrijk dat vogels niet bang hoeven te zijn dat ze zelf het diner worden van poezen of sperwers. In de buurt van al dit lekkers kun je dus wat schuilplekken maken. Ruim ook je tuin dus niet al te grondig op, maar laat bruine bladeren liggen en lege tuinpotten en manden staan. Ook handig: leg gaas of een korf over het voer waar kraaien en meeuwen niet bij kunnen komen. Zo kunnen de vogels in alle rust hun buikjes vol smullen.

Meer weten?

We schreven al eerder een artikel over hoe je je rommelige herfsttuin aantrekkelijk maakt voor allerlei beestjes.


En meer informatie over vogels in je tuin, wat het lievelingseten van bepaalde soorten is en hoe je ze kunt helpen, lees je op de website van de Vogelbescherming.