De 12 mooiste plantenboeken

Neem een groen moment voor jezelf

Weet je waar het woord ‘papier’ vandaan komt? De Papyrusplant, die sinds 3000 v. Chr. door Grieken en Romeinen gebruikt werd als ‘papier’, weliswaar voornamelijk om contractuele afspraken vast te leggen. Zo’n 5000 jaar later zijn er prachtige bundels ‘papyrus’ verschenen over planten. Dus plant jezelf op de bank en geniet!

Plant: Exploring the Botanical World

Alleen al voor de cover wil je dit boek hebben. Instant happiness. En daarna een grote viering van de schoonheid en diversiteit van bloemen en planten. Of zoals de auteurs zelf durven te zeggen: “The ultimate gift for gardeners and art-lovers, featuring 300 of the most beautiful and pioneering botanical images ever.”


House of Plants 

Speciaal voor “succulents, cacti and air plants”, oftewel: vetplanten, cactussen en… uh, air plants. Twee designers en stylistes uit Hampstead maakten dit boek, “with a genuine warmth in the writing and a sense of true creativity and love for what they do”, aldus 91 Magazine. Plus een paar mooie DIY’s!


Living with Plants

Voordat je naar de plantenwinkel rent, stop eerst even bij de boekwinkel voor dit boek. Om te leren welke plant je kiest voor je huis en zelfs specifiek voor welke kamer. Van dat eerste begin tot en met hoe je een eigen terrarium, Kokedama of een hippe macramé plantenhanger maakt.

Groen Geluk

Twee talenten met gedeelde één passie voor planten. Dat leverde het boek Groen Geluk op. Maaike Koster maakte bij elke plant een uniek geschilderd kunstwerkje en Emma Sibley schreef de plantbeschrijvingen en tips voor de verzorging. Het enige waar we nóg gelukkiger van hadden kunnen worden, was iets meer detaillering.


Het Plantenboek/Botanicum

Illustrator Katie Scott X schrijver Kathy Willis van Kew Gardens, het wereldberoemde centrum voor botanische en mycologische (de wetenschap die zich bezig houdt met het bestuderen van schimmels) kennis. Katie zegt zelf over deze samenwerking: “Ik kreeg toegang tot de archieven, waar zelfs werk van Darwin te vinden is. Ik mocht de planten in hun minerale omgeving bewonderen in de kassen en heb uren rondgelopen in de indrukwekkende tuinen waar je dagen kunt doorbrengen.” Dit immense vooronderzoek heeft geleid tot dit wonderbaarlijke boek

At Home with Plants 

Indoor gardening gaat niet alleen over het kweken van planten, maar ook over het gebruiken ervan als een accessoire om de stijl en de stemming van je huis te verbeteren.” Een mooi inzicht dat te danken is aan interieurschrijfster Kara O'Reilly en - het zou maar op je visitekaartje staan -  “interior landscape designer and Royal Horticultural Society Chelsea Flower Show gold medal winner” Ian Drummond. Je leest er alles over in hun inspirerende boek.


Groen in glas

Je ooit afgevraagd hoe ze in die hippe concept stores plantenwerelden in flessen krijgen? Judith Baener geeft je antwoord in haar boek Groen in glas. Alles over on-trend terrariums en fantastische flessentuinen, met veel stap-voor-stap foto's, waarmee je zelf kunt gaan experimenten met planten, glazen flessen en potten. 


Het Plantenlab

Kamerplanten moeilijk of saai? Welnee! Je kunt nooit iets ‘fout’ doen met groen. In de jaren ’70 groeide Judith Baehner op in een jungle van kamerplanten en sindsdien is het groen om haar heen altijd blijven kriebelen. Om anderen ook te inspireren en te laten genieten van planten en groen maakte ze het boek Het Plantenlab. Verzorg, verzamel, style, stek en zaai maar raak. 


Wonderplants

Twintig interieurs van over de hele wereld, waar planten een hoofdrol spelen, werden vastgelegd voor het boek Wonderplants. Lees dit boek alleen als je het niet erg vindt om heel erg jaloers te worden. Lees ook het korte interview met Judith Baehner


Urban Jungle

Wil je meer planten in je huis en zoek je naar inspiratie en handige tips? Het boek Urban Jungle neemt je bij de hand en helpt je op weg. Met voorbeelden van over de hele wereld creëer ook jij binnen een mum van tijd thuis een urban jungle. 


Evergreen

Van daktuin tot balkon en van kassen tot verborgen binnentuintjes. In het boek Evergreen word je welkom geheten bij de meest bijzondere groene plekjes recht onder je neus. Snuif de geur en inspiratie maar flink op!


Botanical style

Hoe voeg je botanische elementen toe aan je interieur? Selina Lake geeft het antwoord in haar boek Botanical Style. Verwacht een hoop romantische invloeden, vrijgevochten jaren ’70 vibes en verrassende wendingen.