Tuinplanten planten: wanneer en hoe?

Stappenplannen, tips & tricks mét groengarantie

Of je nu een tuin van formaat hebt, of de eigenaar bent van een bescheiden balkon: iedere buitenruimte knapt op van groen. Ontdek hier hoe je tuinplanten plant in de volle grond of in een pot, wanneer je tuinplanten het beste plant en waar je rekening mee moet houden. Lees verder en start met vergroenen!

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

zo bepaal je welke planten geschikt zijn voor jouw tuin of balkon

Van plan om tuinplanten te planten? Dan kies je natuurlijk planten uit die je mooi vindt, maar vergeet ook niet om rekening te houden met de onderstaande zaken bij het kiezen van tuinplanten: 

  • De ligging van je buitenruimte: heb je bijvoorbeeld een schaduwrijke tuin op het noorden of een zonnig, beschut balkon op het zuiden? Houd bij de keuze van je tuinplanten rekening met de ligging van je (gevel)tuin of balkon. Maak op basis daarvan de keuze voor zonaanbiddende planten of schaduwzoekers. Dit staat doorgaans aangegeven op het plantenetiket of kun je vragen aan medewerkers in een tuincentrum of kwekerij.
  • De bodemgesteldheid: heb je bijvoorbeeld te maken met zandgrond, zeeklei of kalkloze klei? Bekijk deze kaart voor een globaal overzicht van de bodemtypes in Nederland. Als je twijfelt over welke planten het meest geschikt zijn voor jouw bodemtype, aarzel dan niet om een tuinexpert om hulp te vragen. 
  • Jouw persoonlijke stijl: kies je voor een tropische sfeer, wil je een tuin vol eetbare planten, of ga je liever voor een urban stijl? Laat je eens inspireren door deze 4 stadstuinen
  • Verschillende bloeitijden: zorg voor tuinplanten die op verschillende momenten in bloei staan. Zo zorg je jaarrond voor een aantrekkelijke geveltuin. Laat je bijvoorbeeld inspireren door deze 3 kant-en-klare borderplannen
  • Companion planting: wil je jouw buitenruimte naar een nog hoger niveau tillen, denk dan aan companion planting door het maken van strategische plantenkeuzes.

wanneer tuinplanten planten?

In principe zijn planten die gekweekt worden in potten het hele jaar door aan te planten (behalve als het vriest), maar voor bijna alle tuinplanten geldt dat de herfst het beste moment is om ze te planten. In dit artikel leggen we je precies uit waarom. 

In de herfst is de temperatuur milder dan in de zomer of de winter. Bovendien is er in de herfst nog geen kans op strenge vorst, is de grond nog voldoende warm van de zomer en valt er voldoende regen (meer dan in het voorjaar), zodat de grond voldoende vochtig is. Dit geeft tuinplanten de beste kans om te wortelen, voordat ze worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden, zoals kou.

Hoewel de voorkeur uitgaat naar het aanplanten van tuinplanten in de herfst, is de herfst niet voor iedere plant het beste seizoen om te planten! De onderstaande tuinplanten kun je beter in het voorjaar in de grond zetten:

  • Vorstgevoelige planten: vorstgevoelige en/of (sub)tropische planten als eucalyptus, Agapanthus en olijfboom, plant je liever nadat de kans op vorst verdwenen is, dus in het voorjaar. 
  • Kuipplanten: niet-winterharde en tropische/exotische planten (zoals Bougainvillea en Mandevilla) kunnen niet tegen kou. Plant ze daarom het liefst vanaf IJsheligen, als de kans op nachtvorst voorbij is.
  • Eenjarige planten: eenjarige bloeiers, zoals cosmea, klaproos, korenbloem en zonnebloem, zijn perfect om jouw tuin 's zomers te voorzien van kleur. Plant ze, afhankelijk van het soort (en mate van winterhardheid) tussen maart en mei. 
  • Bolgewassen die tijdens de zomer bloeien: zomerbollen en zomerknollen als dahlia's en canna's zijn niet vorstbestendig en plant je bij voorkeur als de kans op vorst geweken is, vanaf het late voorjaar tot aan de vroege zomer. 
lente | lente klusjes tuin | doen in tuin in voorjaar

benodigdheden tuinplanten planten

Voor het aanplanten van tuinplanten heb je niet veel tuingereedschap nodig, maar het is wel slim om te investeren in een paar basisbenodigdheden:

  • Schop/spade (om een gat te graven)
  • Tuinschepje (om de tuinaarde verder los te maken en te mengen met aanplantgrond)
  • Tuinhandschoenen
  • Gieter
  • Geschikte, organische bodemverbeteraar (aanplantgrond). Denk aan universele aanplantgrond of tuinaarde. Sommige planten vragen om specifieke bodemeisen, bijvoorbeeld zuurminnende planten als Rhodondendron en hortensia

Planten in de volle grond: zo doe je dat

Een plant, boom of struik aanplanten in de volle grond is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om de juiste stappen te volgen. Bekijk het onderstaande stappenplan* voor het aanplanten van tuinplanten, struiken of bomen. 

  1. Kies een geschikte locatie voor je plant en graaf een gat dat ongeveer twee keer zo diep is als de kluit van de plant.
  2. Maak de grond los en meng de grond waar je de plant in gaat zetten met compost of tuinaarde, om de kwaliteit van de grond te verbeteren.
  3. Plaats de plant middenin het gat, bovenop de vruchtbare grond.
  4. Vul het gat rondom de nieuwe plant goed bij met een mengsel van tuinaarde en aanplantgrond. Let op: zorg dat de bovenkant van de kluit op gelijke hoogte komt met de grond. Houd er rekening mee dat de losse grond rondom de plant nog iets inzakt. Zet de plant dus niet te hoog, want dan steekt de kluit uit boven de grond en kan deze uitdrogen. 
  5. Druk de aarde rondom de plant stevig aan (dit mag met je voeten).
  6. Geef de plant een flinke hoeveelheid water. Is het een droge en zonnige periode? Geef de plant dan de eerste dagen voldoende water. 

*Plant je een plant uit een pot en is de kluit droog? Dompel deze dan eerst onder in water, maak de wortels vervolgens een beetje los, en plaats de plant in het plantgat. 


Planten in potten: zo doe je dat

Tuin, balkon of terras: iedere buitenruimte knapt enorm op van potten en bakken vol planten. Als je planten koopt kun je ze natuurlijk simpelweg in het potje houden en dat potje in een sierpot zetten, maar dat raden we sterk af! Om zo lang mogelijk te genieten van je plant, pot je de plant om in een grotere pot. 

Idealiter kies je planten die om de beurt bloeien, zodat er altijd wel iets staat te shinen. Houd er wel rekening mee dat planten in potten door zon en wind veel sneller uitdrogen dan planten in de volle grond. Regelmatig een bezoekje brengen met je gieter dus! Bekijk hieronder het stappenplan voor het aanplanten van planten in potten. Dit stappenplan geldt overigens ook voor het verpotten van planten in een grotere pot.

  1. Kies een geschikte plantenpot (bekijk daarvoor de onderstaande tips).
  2. Leg een laagje potgrond op de bodem van de pot. Die biedt een goede basis voor de plant om te gaan wortelen. 
  3. Haal de plant uit de huidige, tijdelijke pot. Tik indien nodig zachtjes tegen de onderkant om de pot van de kluit los te maken. Tip: zijn de wortels al door de gaatjes van het potje gegroeid en krijg je de plant er niet uit? Knip het potje dan open en maak de wortels niet kapot. 
  4. Is de kluit droog? Dompel deze dan onder in water.
  5. Plaats de plant in het midden van de nieuwe pot. Is het laagje potgrond (uit stap 2) hoog genoeg, of moet er nog een beetje bij? Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit zo'n 2-3 centimeter onder de rand van de pot zit.
  6. Vul de rest van de pot met potgrond. Druk de potgrond voorzichtig maar stevig aan, zodat de wortels goed contact maken met de potgrond.
  7. Geef de plant een flinke hoeveelheid water.
  8. Geef de pot de geschikte locatie, die overeenkomt met de behoeften van de plant (zon of schaduw? beschut of niet?)
  9. Geef vlak na het verpotten regelmatig water (zeker tijdens droge dagen), en blijf dat ook regelmatig doen. Check de potgrond om te voelen of deze nog vochtig is. 

Welke plantenpot is geschikt?

Op zoek naar een geschikte plantenpot om je tuinplant in te planten? Bekijk dan de onderstaande tips:

  • Kies voor een pot die groot genoeg is voor de plant die je wilt planten. Zorg voor voldoende ruimte voor groeiende wortels.
  • Zorg voor goede waterafvoer in de pot. Kies dus voor een pot met afvoergaten (drainage gaten) aan de onderkant, zodat het overtollig water kan weglopen.
  • Houd rekening met het materiaal van je pot (kunststof, keramiek, hout of terracotta). Ieder materiaal heeft voor- en nadelen. Een terracotta pot ademt goed, maar daardoor kan een plant sneller uitdrogen. Een kunststof pot houdt vocht beter vast maar is lichter, waardoor deze wellicht minder stevig staat bij harde wind. 

meer tips om te vergroenen

Op zoek naar meer inspiratie en tips om je buitenruimte te vergroenen? Laat je inspireren door deze 6 vroegbloeiende tuinplanten die al vroeg in het jaar zorgen voor kleur, lees alles over IJsheiligen, of ontdek hoe je van een grauwe muur of schutting een groene eyecatcher maakt, met deze 7 groenblijvende klimplanten

SaveSave

SaveSave