Win: At Home with Plants

Vragen en antwoorden met Ian Drummond

Planten zijn niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze geven sfeer aan je huis, zuiveren de lucht en geven je bovendien een prettig gevoel. Precies daarover gaat het onlangs verschenen boek At Home with Plants, geschreven door Ian Drummond en Kara O'Reilly. Een prachtig boek dat een nieuwe kijk biedt in de betoverende wereld van kamerplanten. Wij waren benieuwd waar mede-auteur Drummond zijn inspiratie vandaan haalt, wat zijn favoriete kamerplanten zijn en wat zijn beste tip is voor het hebben en houden van kamerplanten. Dus gingen we het gesprek aan! Oh, en lees je door tot het einde? Daar maak je zelf kans op een exemplaar van het boek. 

Wat was je inspiratie voor het schrijven van dit boek?

Voor mij was het uitgangspunt iedere keer mijn fascinatie voor kamerplanten. Ik wilde een boek schrijven dat duidelijk moest maken wat kamerplanten aan je eigen huis toevoegen. Daarbij ging het me niet alleen om stijlen en ontwerpen, maar om het positieve effect dat ze kunnen hebben op je gezondheid en je levensgeluk.

Hoe ben je zo bij planten terechtgekomen?

Op mijn vierde gaf mijn vader me een bloembak cadeau met kamerplanten erin, en daarna ben ik er eigenlijk altijd aan verknocht gebleven. Meteen na mijn eindexamen heb ik stage gelopen in een bloemisterij. Vervolgens heb ik me gestort op het ontwerpen van binnentuinen (Indoor Garden Design) en sindsdien heb ik altijd met planten gewerkt. Ik heb het geluk gehad dat ik van mijn liefhebberij ook mijn werk heb kunnen maken.

Kamerplanten zijn helemaal in. Hoe komt dat volgens jou?

Daar zijn verschillende redenen voor. Tegenwoordig zijn we met z'n allen erg bezig met het milieu. We voelen ons graag verbonden met de natuur. En omdat we met zovelen in een stedelijke omgeving leven, vaak zonder toegang tot groengebieden, is het houden van kamerplanten een manier om toch iets van natuur in huis te halen.

In hoeverre zijn planten onderdeel van de moderne binnenhuisarchitectuur?

Architecten hebben oog voor de belangrijke rol die planten vervullen, zelfs in een strak zakelijke omgeving. Daarom kijken ze naar diverse mogelijkheden om het groen naar binnen te halen. Voor mij is het heel normaal om betrokken te zijn bij projecten waarvoor de constructie en het ontwerp nog in de planningfase verkeren, vaak jaren voordat de eerste steen wordt gelegd. Zelfs op de kleinere schaal van woningen maken planten tegenwoordig meer dan ooit echt deel uit van het geheel. Op allerlei manieren voegen ze aan onze huizen iets toe. 

Wat is op dit moment je favoriete plant?

Ik heb er moeite mee om nu zomaar van alles weg te moeten strepen, maar vooral vanda orchideeën heb ik altijd prachtig gevonden – die zijn zo levendig en elegant. Ik hou ook erg van welige planten met veel blad, zoals de monstera (kaasplant) want die doet me weer terugdenken aan mijn kindertijd.

Wat hoop je met dit boek te bereiken?

Ik wil de mensen meer vertrouwen geven als ze zelf iets willen ontwerpen, dat het de creativiteit van de lezer inspireert. Het idee was ook om een boek te maken waar je meteen naar grijpt als je planten moet kiezen voor de verschillende plekken in huis, inclusief de bijbehorende verzorgingstips. Ik wil dat iedereen gewoon thuis van mooie planten kan genieten.

Welk advies zou je willen geven aan mensen die meer planten in huis willen hebben?

Hoofdregel is dat je de juiste plant neemt voor de juiste plek. Vooral hoeveel licht er op de diverse plekken komt is van belang. Voor een donkere kamer moet je geen plant nemen die veel licht nodig heeft.

Wat is jouw belangrijkste tip voor planten als het gaat om stijl?

Ik vind echt dat je planten in groepen moet neerzetten, dat je een landschap moet maken en niet hier en daar door het huis een plantje. Het hoeft ook heus niet duur te zijn, je kunt al creatief aan de slag met simpele plantenbakken. Ik ben helemaal voor recyclen. Zelfs lege blikjes kunnen een tweede leven krijgen, als je ze maar leuk beschildert. Hoe groter, hoe mooier zou ik zeggen. Het effect wordt er alleen maar sterker op, de planten zullen een centrale rol gaan spelen in je huis.


Winactie

Dit boek is een must voor plantenliefhebbers! Wiel je weten hoe je kamerplanten in de praktijk verzorgt of wil je weten welke plant in welke kamer past? Inspiratie en informatie genoeg! At Home with Plants is een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die van planten houdt, maar graag een beetje op weg wil worden geholpen met hier en daar een goede tip. Doe je mee? Vul hieronder het formulier in om kans te maken op een exemplaar.

Goed om te weten

Deze actie begint op maandag 19 juni tot en eindigt op maandag 26 juni 2017 om 23:59. Er worden twee boeken weggeven. Deze twee winnaars krijgen via een e-mail persoonlijk bericht op dinsdag 27 juni en moeten binnen 24 uur hun adresgegevens doorgeven, dan zorgen wij er voor dat het boek bij hen thuis bezorgd wordt. 

Deze actie is afgelopen. We hebben de winnaars per e-mail hiervan op de hoogte gebracht. 

Winactie: At Home with Plants