Tuinplezier voor kids

Snoei voorzichtig

Tuinieren is kinderspel. Althans, dat kan je er van maken. Letterlijk! Met wat fantasie en vindingrijkheid kan zelfs de kleinste tuin omgetoverd worden tot een waar kinderparadijs. Wij verzamelden een aantal leuke activiteiten voor een middag vol tuinplezier. En no worries, ze zijn ook uitvoerbaar voor ouders zonder groene vingers.

Tuinieren met kind Mooiwatplantendoen.nl

Schatzoeken

Voor de avonturiers onder ons. Verzamel schatten uit eigen tuin. Denk aan mooie stenen, een gekleurde bloem, gekke takken en wellicht een leeg slakkenhuisje. Om je kind te verrassen kan je ook ergens een klein blikje verstoppen met bijvoorbeeld wat lekkers erin. Een leuke verrassing voor tijdens het schatzoeken en een welverdiende beloning. Tip: teken een schatkaart waarbij je aanwijzingen geeft waar ze in de tuin moeten zoeken.

Moestuin stenen

De stenen die jullie hebben verzameld tijdens het schatzoeken kun je omtoveren tot heuse moestuin stenen. Kies wat grotere gladde stenen en beschilder ze met hobbyverf. Je kan ze in één kleur schilderen en later met een marker de naam van de plant op de steen schrijven. Maar je kan de steen ook transformeren tot een aardbei, tomaat, wortel. Maar net wat er groeit. Laat de verf een half uurtje drogen en lak de stenen met blanke lak om ze zo lang mogelijk als plantenlabel in je potten of moestuin te kunnen gebruiken.

Helpend handje

Het planten van planten is misschien een uitdagend proces voor een jong kind om helemaal alleen te doen, maar kan daarom extra leuk zijn om samen te doen. Dus handschoentjes aan en gaan. Graaf samen het gat voor de plant en laat zien hoeveel ruimte je creëert voor de nieuwe plant. Zet voorzichtig de plant in het gat en laat je kind(eren) het gat opvullen met aarde. Beetje water erbij, een laatste laagje aarde overheen en klaar. Een gevoel van voldoening gegarandeerd en hoe trots zal hij/zij zijn als ze straks de bloemen zien bloeien van deze plant.     

Spitter spetter spater

Voor de allerkleinste is het water geven van de plantjes natuurlijk al een fantastisch avontuur. Heb je meteen een goed excuus om dit te schattig gietertje aan te schaffen. Vertel erbij waarom de planten water nodig hebben en hoeveel je ze geeft. Zelf nog even een opfrisser nodig hoe het ook alweer zat. Lees hier hoe je je planten in optima forma houdt.


 

Wedstrijdje onkruid wieden

Niet het leukste klusje in de tuin voor ons volwassen, maar onderschat niet de kracht van dingen ergens uit trekken en kapot mogen maken. Ook weleens lekker. Leg jouw bezige bijtje(s) uit welke planten onkruid zijn en hoe je ze kan identificeren. Helemaal leuk als je er een wedstrijdelement aan toevoegt. Wie kan het meeste onkruid wieden in de kortste tijd. Klaar voor de start, trekken maar!

Fruitslinger

Één van de leuke dingen aan het hebben van een tuin, is alle dieren die het aantrekt, zoals vlinders en vogels. We negeren even de minder fijne kriebeldiertjes... Je kunt eenvoudig een leuke fruitslinger maken om nog meer vrolijke fluiters naar je tuin te lokken door stukjes fruit, pinda’s en zaadjes op te hangen.


 

Bloemen Zorro

Verkleedpartijtjes zijn altijd een goed idee. Helemaal met een mooi bloemenmasker. Het dragen ervan alleen voelt al als een klein feestje. Verzamel de mooiste blaadjes en bloemblaadjes uit de tuin en versier je eigen masker. Handig om van te voren een sjabloon te maken van karton/papier en alvast gaatjes in te maken voor het touwtje achter het hoofd. Plak er vervolgens de blaadjes op. Je kan het masker helemaal naar je eigen smaak versieren. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, kan er ook nog vlindervleugels bij maken.


Wij zijn benieuwd naar jullie creaties en avonturen. Deel je jouw leukste tuinmoment met ons op Facebook of Instagram met #mooiwatplantendoen?