Tuinplezier voor kids

6 leuke buitenactiviteiten voor kinderen (en jezelf)
Geschatte leestijd: 3 minuten

Tuinieren is kinderspel. Althans, dat kan je ervan maken. Letterlijk! Met wat fantasie en vindingrijkheid kan zelfs de kleinste tuin omgetoverd worden tot een waar kinderparadijs. Wij tippen je 6 buitenactiviteiten die tuinplezier garanderen. Ook uitvoerbaar voor ouders zonder groene vingers!

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

1. Schatzoeken

Voor de avonturiers onder ons: verzamel schatten uit eigen tuin of straat! Denk aan mooie stenen, een gekleurde bloem, gekke takken of een leeg slakkenhuisje. Om je kind te verrassen kun je ook ergens een schatkistje (bijvoorbeeld een klein blikje) verstoppen met daarin een bijzondere vondst. Idee: teken een schatkaart waarmee je aanwijzingen geeft over de locatie van de schatkist.

2. Moestuin-stenen maken

De stenen die jullie hebben verzameld tijdens het schatzoeken kun je omtoveren tot heuse moestuin-stenen. Gebruik daarvoor wat grotere, gladde stenen en beschilder ze met hobbyverf. Je kunt ze in één kleur schilderen en later met een marker de naam van de plant op de steen schrijven. Maar je kunt de steen ook transformeren tot een aardbei, tomaat of wortel, afhankelijk van wat er in de moestuin groeit. Laat de verf een half uurtje drogen en lak de stenen met blanke lak om ze zo lang mogelijk als plantenlabel in je potten of moestuin te kunnen gebruiken.

moestuinstenen kids

3. Planten planten

Het planten van planten is een uitdagende klus voor een kind en is daarom extra leuk om samen te doen. Graaf samen het gat voor de plant(en) en laat zien hoeveel ruimte je creëert voor de nieuwe plant. Zet voorzichtig de plant in het gat en laat je kind(eren) het gat opvullen met aarde. Beetje water erbij, een laatste laagje aarde overheen en klaar! Een gevoel van voldoening en trots gegarandeerd. Zeker wanneer de planten in bloei staan. 

4. Planten water geven

Voor de allerkleinsten is water geven aan de plantjes een fantastisch avontuur an sich. Vertel erbij waarom de planten water nodig hebben en hoeveel je ze geeft. Heb je zelf nog even een opfrisser nodig hoe het ook alweer zat? Lees hier hoe je je planten in optima forma houdt. 

5. Onkruid wieden

Niet het leukste klusje in de tuin, maar onderschat niet de kracht van dingen ergens uit te trekken en kapot te mogen maken! Leg jouw bezige bijtje(s) uit welke planten onkruid zijn en hoe je het herkent. Helemaal leuk als je er een wedstrijdelement aan toevoegt. Wie kan in 10 minuten het meeste onkruid wieden?

6. Fruitslinger maken

Maak een leuke fruitslinger om (meer) vrolijke fluiters naar je tuin of balkon te lokken door stukjes fruit, pinda’s en zaadjes op te hangen. En tijdens het maken van zo’n heerlijke slinger snoepen jullie natuurlijk zelf ook wat fruit mee, want van tuinieren krijg je trek!

Meer inspiratie

Welke buitenactiviteit is jullie favoriet? Deel jullie leukste tuinmoment met ons via Facebook of Instagram met de hashtag #mooiwatplantendoen. En kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken? Ga dan eens aan de slag met een pluktuin voor (en door) kids of een eetbare pluktuin.

moestuinieren met kinderen