Romige biet-bouchées met Begonia

Sensationeel borrelhapje voor de herfst
Geschatte leestijd: 2 minuten

Begonia’s en bietjes vormen samen een hemels duo, daarom maakte Natascha Boudewijn van De Keuken van Greendelicious speciaal voor Mooiwatplantendoen.nl dit recept voor minipasteitjes. Lekker hoor: biet, Begonia en bite.

De Begonia is als perk- en woonplant heel bekend, maar dat de bloemen van sommige soorten eetbaar zijn weet niet iedereen. Er bestaan meer dan duizend soorten Begonia's, maar alleen de bloemen van de knol- of hybride Begonia zijn eetbaar.

Begoniabloemen of Granny Smith?

Begoniabloemen smaken een beetje naar appel en dan met name naar de fris-zure Granny Smith. Ze hebben een aangename, stevige bite. De stengels van de bloemen zijn ook eetbaar en doen qua smaak denken aan rabarber.

Romige biet-bouchées met Begonia Mooiwatplantendoen.nl

Bloemige borrelhapjes

Begoniabloemen worden meestal toegepast in zoete gerechten, maar ze lenen zich ook uitstekend voor hartige gerechten. Appel en biet zijn een combinatie made in heaven, dus dit prachtige en smakelijke minipasteitje van biet en eetbare Begonia wordt een regelrechte hit bij de borrel deze herfst! De hapjes zijn razendsnel klaar en je kunt de vulling een dag van te voren voorbereiden en in de koelkast bewaren.

Ingrediënten

voor 24 bouchées

 • 1/2 gekookte biet
 • 1 eetlepel geraspte mierikswortel (uit een potje is prima)
 • 200 g roomkaas (bijvoorbeeld MonChou), verbrokkeld
 • versgemalen peper en zeezout
 • paar takjes verse oregano
 • 24 mini-pasteibakjes (kant-en-klaar te koop)
 • 24 eetbare Begonia's
   

Stap 1

Snijd de biet in kleine stukjes en meng met de staafmixer tot een gladde substantie. Voeg er de mierikswortel en de roomkaas aan toe. Meng met de staafmixer tot een fijne mousse. Proef en breng op smaak met flink wat versgemalen peper en zeezout. Vul een spuitzak met de mousse en leg tot gebruik in de koelkast.

Stap 2

Zet de pasteibakjes klaar en vul met behulp van de spuitzak met de bietenmousse.  Decoreer met een eetbare begoniabloem en een paar blaadjes verse oregano.

Romige biet-bouchées met Begonia Mooiwatplantendoen.nl

Let op:

 • Mensen met jicht, nierstenen of reuma kunnen de bloemen beter niet eten, want ze bevatten oxaalzuur.
 • De bloemen van Begonia's uit tuincentra zijn niet eetbaar doordat ze met chemicaliën zijn behandeld. Je kunt eetbare Begoniabloemen bestellen bij Bloombites.

Romige biet-bouchées met Begonia Mooiwatplantendoen.nl

Meer eetbare-bloemen-inspiratie opdoen?

Op onze bloemensite Mooiwatbloemendoen.nl vind je meer informatie over De Keuken van Greendelicious en een recept voor een salade van eetbare bloemen en kruiden.

Receptuur, styling & fotografie: De Keuken van Greendelicious.