Recept: een gezonde en fleurige Poké bowl

Eten en drinken & Oceanië

Aloha! Wij zijn dol op de foodtrend die je nu overal spot. De Poké bowl is hét gerecht van het moment. Deze kom met lekkernijen ziet er niet alleen hartstikke kleurrijk uit, het is ook nog eens gezond. Voor dit traditionele Hawaiiaanse gerecht hoef je tegenwoordig geen airmiles meer te maken. Je eet het in de stad of maakt het gemakkelijk zelf thuis, maar dan wel met jouw eigen draai. Zeg maar Aloha tegen deze Poké bowl met bloemen! 

Poké bowl Mooiwatplantendoen.nlCopyright: fishwife.co.za

Dit heb je nodig

  • Een basis van sla of rijs

  • Vier van je favoriete groenten, bijvoorbeeld: komkommer, avocado, rode ui en zeewiersalade. 

  • Proteïnen uit vis (zalm), vlees (kipstukjes) of vega (tofu)

  • Een heerlijke dressing zo pittig als je zelf lekker vindt

  • Drie fijne toppings. Bijvoorbeeld lente-uitjes, gember en sesamzaadjes

  • Eetbare bloemen* (bijvoorbeeld calendula/goudsbloem) 

Zo maak je het

Stap 1: 

Er zijn eigenlijk geen regels als je een Poké bowl klaarmaakt. Behalve dan dat je alleen ingrediënten moet kiezen die je heel fijn en lekker vindt! Begin met het kiezen van een kom. Heb je lekkere of grote trek? Vul dan de bodem met sla of rijst (wit of bruin mag allebei!). 

Stap 2: 

Dan wordt het tijd om de Poké bowl verder te vullen. Dat doen we met verschillen fijngesneden groenten. Wist je al dat Poké snijden betekent? Alles mag en kan. Komkommer, avocado, rode ui en zeewiersalade, maar wissel ook eens af met rode kool, wortel, mais, Japanse sojabonen (edamame) en heerlijk frisse mango.

Stap 3: 

Ben je een fervente viseter? Kies dan als proteïne voor gerookte zalm, tonijn of garnalen. Liever gegrilde kip of gebakken tofu? Dat mag natuurlijk ook! Erover kies je voor een fijne dressing, bijvoorbeeld gebaseerd op pittige wasabi of notige sesam.

Stap 4: 

De toppings en eetbare bloemen gaan als finishing touch het laatste in de Poké bowl. De goudsbloem geeft een frisse en peperige smaak zoals radijs. Alles bij elkaar  geeft het net een extra bite, zuurtje en pepertje. Ook hier geldt weer: varieer erop los en E ʻai kāua. Ofwel eet smakelijk!

Om het helemaal af te maken, zorg je ervoor dat je tafel ook helemaal in tropische sferen is. Bijvoorbeeld door kokosnoten te gebruiken als vaas. Hoe? Dat lees je in onze exotische DIY

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een plant of (snij)bloem, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.