Plant in de lappenmand

Tips om je plant weer beter te maken

We voelen ons wel eens ziek, zwak en misselijk. Maar ook planten liggen wel eens in de lappenmand. Hoe herken je een zieke plant, waar moet je op letten en hoe lap je hem weer op?

Plant in de lappenmand

Kwetsbaar

Ziektes hebben het bij planten voorzien op de zwakste exemplaren. Ongezonde planten of afstervende blaadjes zijn het meest kwetsbaar. Als je zorgt dat je plant fit is, genoeg water en licht krijgt, niet te veel mest en een goede luchtvochtigheid, is de kans groter dat de ziekte aan hem voorbij gaat. Als ziektes eenmaal hun anker hebben uitgegooid, dan moet ook het gezonde deel van de plant eraan geloven. Haal dus regelmatig dorre en afstervende blaadjes weg.

Op je hoede

Ziektes komen ergens vandaan. Ze waaien met de wind mee door het raam, ze wandelen mee op een snoeischaar of kleven aan je handen als je in de tuin hebt gewerkt. Beetje schoon werken dus en je plant leeft gezonder. Ook nieuwe planten zijn mogelijk dragers van ziektes. Inspecteer een nieuwe plant altijd goed op symptomen voordat je hem tussen je andere planten neerzet. Is je nieuwe plant ziek, behandel hem dan in afzondering. Pas als hij beter is, mag hij tussen de anderen staan.

Redden of niet?

Als je ziekte bespeurt, zet de patiënt dan meteen in afzondering. Zo voorkom je dat hij andere planten aansteekt. Maak voordat je hem gaat behandelen met chemische bestrijdingsmiddelen de afweging: is de patiënt nog wel te redden? Is dit niet het geval, dan is het beter om de zieke plant weg te doen en een nieuwe te kopen dan te spuiten. Besluit je de plant toch te redden, pluk dan de blaadjes die het ergst zijn aangetast af voordat je de patiënt behandelt. Er zijn ook biologische bestrijdingsmiddelen te krijgen. 

Zeg eens AAA...

Als je plant er vaal, slap, aangetast en ongezond uitziet, kunnen dat tekenen van ziekte zijn. Als een plant ziek is, groeit hij ook slecht. Om erachter te komen wat er aan de hand is, zul je de plant van dichtbij moeten inspecteren. kleine beestjes, schimmels, je ontdekt ze als je er met je neus bovenop zit. Het kan ook zijn dat de plant ziek is aan zijn wortels. Heb je het vermoeden dat je plant iets onder de leden heeft, maar kun je het in zijn loof niet vinden, bekijk dan de wortels. Heeft 'ie een virus, dan zit dat vanbinnen en kun je alleen de ellendigheid van de plant zien, maar niet de ziekte.

Tweede leven

Een gestorven plant kun je ook via een nieuwe plant een tweede leven geven. Leg je overleden plant op de composthoop om hem door bacteriën, wormen en pissebedden te laten verteren. Een jaar later kun je de verwerkte resten van de gestorven plant een jong exemplaar grootbrengen.