Pentas

Vrolijke vlinderlokker met bloemen als sterren

Toe aan wat vrolijkheid in je tuin, op je terras of balkon? De vrolijk bloeiende Pentas bezorgt je een hoop vlinders en zorgt met haar exotische uitstraling voor een zomerse sfeer. 

pentas kuipplant | mooiwatplantendoen

Kleuren en vormen

Pentas, volledige naam Pentas lanceolata, staat bekend om de kleine, stervormige bloemen die in clusters bloeien aan het eind van de steel. De plant bloeit van mei tot oktober. De bloemen zijn echte vlinderlokkers en kunnen verschillende kleuren hebben, zoals rood, roze, paars en wit. De bladeren van Pentas zijn smal, donsachtig en hebben een compacte, bossige groeiwijze.

Pentas is verkrijgbaar van april tot en met juli in struikvorm en op stam, maar doet het ook goed als kamerplant. In de natuur kan de plant tot wel 1 meter hoog worden. Er zijn zo’n 40 verschillende variëteiten bekend.

Herkomst

Pentas behoort tot de Rubiaceae familie (sterbladigen), waartoe ook koffieplanten behoren. De tropische plant komt oorspronkelijk uit Noordoost-Afrika en Jemen. De naam Pentas is afkomstig van penta (vijf) vanwege de vijf bloemblaadjes en lanceolata (lancetvormig) omdat de bladeren smal en lang zijn.

Symboliek

Pentas wordt vaak geassocieerd met liefde en schoonheid. De kleurrijke bloemen maken dit een populaire plant en een populair cadeau. Pentas wordt van oudsher ook gebruikt als natuurlijk medicijn, omdat hij ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen zou hebben.