OP DE AGENDA: NACHTCOLLEGES IN DE HORTUS AMSTERDAM

College was nog nooit zo leuk!
Geschatte leestijd: 2 minuten

Kom van die bank af! En koers op 21 november en 12 december naar de Nachtcolleges van de Hortus Botanicus Amsterdam. In een Kaslokaal, midden in de donkere tuin, schuif je met je medestudenten aan om meer te weten te komen over het thema van dit jaar: “Overleven met planten, een blik op de toekomst.”

In de volgende twee colleges wordt door onderzoekers van verschillende universiteiten antwoord gegeven op vragen als: hebben we planten nodig in de toekomst? Kunnen we ademen zonder Amazone? En hoe zorgen we dat ons voedsel veilig blijft voor ziektes en schimmels?

Zo ziet het programma er uit

Donderdag 21 november - Plantendiversiteit en de mens
Door Karima Benali (How are you growing?) en Ronja Knippers (environmental biology UU)

Staat de plantendiversiteit op het spel door toedoen van de mens? De afgelopen twee eeuwen is de verstedelijking wereldwijd enorm toegenomen. In 1800 woonde slechts 2% van de wereldbevolking in stedelijk gebied. Inmiddels identificeert meer dan de helft van de mensheid zich als stadsbewoner. De trek naar de steden is tegelijkertijd een trek úit de natuur. Bij de boodschap over de klimaatscrisis en het effect hiervan op de biodiversiteit, worden vaak de bedreigde diersoorten ten tonele gevoerd. Echter, de bedreiging op het plantenrijk is veel groter en heeft bovendien een veel grotere impact op ons mensen.</p>

Donderdag 12 december - Plantenziektes de baas blijven
Door John van Ruiten, directeur Naktuinbouw

Onlangs konden we in het nieuws lezen over hoe een schimmel de wereldwijde bananenteelt in de greep had. Mondiale handel, klimaatverandering en monocultuur zijn enkele factoren die zorgen voor steeds nieuwe en ook lastiger te beheersen plantenziekten. Kunnen we de plantenziekten nog wel de baas? En is dit alleen een probleem voor de telers of ook voor ons zelf? John van Ruiten is directeur bij Naktuinbouw, de kwaliteitsdienst die wereldwijd teeltmateriaal inspecteert, toetst en certificeert. In dit nachtcollege vertelt hij hoe zij de schimmels en ziekten die planten bedreigen in de gaten houden.

Handig om te weten

De Nachtcolleges duren van 20:00 - 22:00 uur. Een kaartje kost €12,50 en koop je hier. Het adres van de Hortus Amsterdam is Plantage Middenlaan 2A in Amsterdam.