Met planten en bloemen doe je deze positieve effecten cadeau

Dus... Wie ga jij verrassen met een plant of boeket?

Planten en bloemen zijn meer dan een mooi cadeau: ze hebben veel positieve effecten op gezondheid en welzijn! Zo is het wetenschappelijk bewezen dat planten in huis een ontspannende werking hebben en dat ze de luchtkwaliteit verbeteren. Bloemen zorgen op hun beurt voor een beter humeur en geven je energie. Lees verder en ontdek voorbeelden van situaties waarin het positieve effect van planten en bloemen extra welkom is. Dus... Wie ga jij verrassen? 

plant cadeau effect
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Dit is waarom het zo leuk is om planten of bloemen cadeau te krijgen 

‘Bloemen houden van mensen’ was de klassieke pay-off al meer dan 40 jaar geleden. En nog steeds schuilt er een flinke kern van waarheid in dit zinnetje. Het is wetenschappelijk bewezen dat bloemen een positieve invloed hebben op mensen, en dat mensen zich vrolijker, relaxter en gelukkiger voelen met bloemen en planten om zich heen.  

Het krijgen (en geven) van cadeaus zorgt, met name bij persoonlijke cadeaus, voor een gevoel van verbinding en waardering. Een met liefde gekozen plant of boeket heeft zo dus al een positief effect op de mentale gezondheid van de gever en de ontvanger. Maar dat is nog niet alles! Het krijgen van planten of bloemen kan ook zorgen voor meer creativiteit, een betere gezondheid, een beter humeur en meer ontspanning bij de ontvanger.  Meer over deze positieve effecten, lees je hier

positieve effect van planten

Met een plant gun je kersverse ouders een betere nachtrust 

Heb je vrienden, familieleden of collega’s die net een kindje hebben gekregen? In een periode waarin zij elk uurtje slaap goed kunnen gebruiken, komt een plant als cadeau heel goed van pas. Het is namelijk bewezen dat sommige planten een goede werking hebben op slaapkwaliteit. Dit komt door het bestanddeel crocetine, wat bijvoorbeeld veel in gardenia’s zit. Uit onderzoek blijkt dat deze stof ervoor zorgt dat mensen vaster en beter slapen. Daar zijn kersverse ouders vast blij mee. Het is nog maar één van de redenen waarom een plant zeer geschikt is als kraamcadeau.

Toon medeleven met de juiste planten of bloemen 

Op verdrietige momenten zijn planten en bloemen een geschikte manier om je medeleven te tonen. Zo schuilt er achter specifieke planten en bloemen een troostende symboliek of betekenis die past bij een nare gebeurtenis, zoals een overlijden. Het is bewezen dat planten sombere gevoelens als angst, stress en depressie, helpen verminderen. Als woorden tekortschieten, zijn planten of bloemen vaak een passend alternatief.  

rouwboeket geven | voorbeeld rouwboeket

Met planten en bloemen zeg je ‘dankjewel’ 

Benieuwd hoe je iemand écht kunt bedanken? Meerdere planten en bloemen symboliseren dankbaarheid en zijn dus heel geschikt om zonder veel woorden ‘dankjewel’ te zeggen, zoals tegen de juf, meester, coach of trainer. Wil je een persoonlijke boodschap meegeven aan je bedankje? Voeg dan een zelfgemaakt kaartje toe aan een bedankplant of waarderingsboeket.  

Welkom thuis met sfeervolle planten of bloemen    

Zijn vrienden net verhuisd of heb je nieuwe buren? Grote kans dat hun nieuwe interieur niet meteen overloopt van gezellige planten of natuur-van-formaat. Zonde eigenlijk, want ze brengen enorm veel gezelligheid, sfeer en stijl in het nieuwe huis. Ontdek hier welke groene housewarming cadeaus het meest geschikt zijn.  

Waarom je zelf ook gelukkig wordt als je een plant cadeau doet  

Al deze gezondheidsvoordelen en dieperliggende betekenissen maken van bloemen en planten een zeer geschikt cadeau voor vrijwel elke gelegenheid. Maar wist je dat je zélf ook gelukkiger wordt als je iemand bloemen cadeau geeft? Op zo’n moment vindt er in je eigen lijf ook chemie plaats: het knuffelhormoon oxytocine en het gelukshormoon serotonine komen vrij. Deze hormonen verlagen onder meer bloeddruk, verminderen stresslevels en geven meer zelfvertrouwen. Kortom: het cadeau doen van planten en bloemen heeft ook een positief effect op jezelf! 

boeket anjers cadeau | effect bloemen