Maak je tuin in 5 stappen klaar voor de lente

Tijd voor een nieuw seizoen vol groei en bloei

Kan jouw tuin of balkon wel een opfrisbeurt gebruiken? En heb je zin om die grauwe, natte winter van je af te schudden? Ga naar buiten en trek je tuinhandschoenen aan, want het vroege voorjaar is de perfecte tijd om jouw buitenruimte voor te bereiden op de warmere maanden. Lees hoe je in 5 stappen jouw tuin of balkon in no-time klaarmaakt voor de lente. 

voorjaarsklusjes tuin | planten in lente | tuinplanten
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

5x doen in je tuin in het vroege voorjaar 

De lente hangt in de lucht! Tijd om je tuin of balkon klaar te maken voor een nieuw seizoen vol groei en bloei. Van schoonmaken tot zaaien, maaien en snoeien: met deze 5 stappen zorg jij ervoor dat je de komende tijd maximaal van je buitenruimte geniet.  

1) Opruimen en schoonmaken 

Tijd voor een voorjaarsschoonmaak! Haal onkruid weg, evenals eenjarige bloeiers van vorig jaar. Ook dorre bladeren kunnen weg, aangezien een beschermlaag tegen vorst niet meer nodig is. Maak ook plantenpotten leeg en schoffel de aarde tussen de tuinplanten een beetje los, zodat de grond ruimte krijgt om de frisse lentelucht in te ademen.  

Nu is het tijd om een sopje te maken! Maak gebruikte plantenpotten schoon en haal een doekje over het tuinhek en het tuinmeubilair. En als je dan toch bezig bent: veeg tuintegels schoon en haal groene aanslag op tegels weg met een hogedrukspuit of met heet water. Gaat de groene aanslag niet weg? Gebruik dan water met natuurazijn, of een ander milieuvriendelijk schoonmaakmiddel.  

schoonmaak voorjaar tuin of balkon | lenteschoonmaak

2) Snoeien in het voorjaar

Snoeien doet bloeien! Door te snoeien in maart zorg je voor nieuwe groei en bloei en verbeter je de gezondheid en vorm van planten en struiken. Zorg er altijd voor dat je snoeischaar goed schoon en scherp is. Snoei bij voorkeur als het risico op strenge vorst voorbij is. Snoei met beleid én met lef, want over het algemeen geldt: hoe meer je snoeit, hoe krachtiger de nieuwe groei. Welke planten kun je snoeien in het vroege voorjaar?  

  • Siergrassen en vaste planten: nadat de strenge vorst voorbij is, kun je siergrassen* en vaste planten (bloeiende planten die elk jaar weer terugkomen) snoeien. Knip stengels van vaste planten af tot zo’n 20 centimeter boven de grond. Snoei siergrassen* ook flink terug. De meeste siergrassen* kun je tot zo’n 10-20 centimeter terugsnoeien.  
  • Alle heesters die vanaf de zomer (eind juni) bloeien: heesters (struiken met houtachtige stelen) mag je snoeien als de kans op strenge vorst voorbij is (eind maart). Het gaat om planten als lavendel, rode kornoelje, heide, vlinderstruik, (pluim)hortensia, hibiscus, klimroos, dwergroos, stamroos en katjeswilg. 
    Let op: vroegbloeiende heesters (heesters die in de lente bloeien), zoals toverhazelaar, winterjasmijn, forsythia en sering, mogen pas worden gesnoeid wanneer ze uitgebloeid zijn. 
  • Rozen: de meeste rozen kun je terugsnoeien in maart, als de vorstperiode voorbij is. De manier waarop je snoeit is afhankelijk van het soort. Zo kun je struikrozen (zoals trosrozen en heesterrozen) flink terugsnoeien, tot zo’n 10-15 centimeter boven de grond. Klimrozen hoef je de eerste paar jaar na het aanplanten nog niet te snoeien. Snoei na 2-3 jaar de takken terug tot op 3 knoppen, zo’n 30-40 centimeter boven de grond.  
  • Appel- en perenbomen en mispels: deze bomen kunnen tussen januari en eind maart gesnoeid worden. Snoei fruitbomen in een droge, vorstvrije periode. Oudere bomen hebben slechts een lichte onderhoudssnoei nodig. Bij een jonge boom is ook vormsnoei nodig. Voor extra veel vruchten aan fruitbomen snoei je hoofdtakken voor 30% terug. Snoei de zijtakken terug tot op 3-6 knoppen. Snoei een tak altijd af vlak boven een knop. 
  • Bessenstruiken: snoei de scheuten van bessenstruiken als aalbes, witte bes, rode bes en blauwe bes terug. De snoeiwijze en -frequentie verschilt per soort, dus check dit voordat je de schaar erin zet.  
snoeien voorjaar | snoeischaren | snoeien tuinplanten

3) grasmaaien en zaaien

Heb je een gazon? Maart is het perfecte moment om je grasmat te maaien. Controleer het gras vervolgens op kale plekken en zaai die in met graszaad. Groeit het gras slecht op bepaalde plekken? Misschien zorgen hoge bomen, overhangende takken of struiken voor te veel schaduw. Snoei deze indien mogelijk.  

4) planten (en gras) bemesten

Het begin van het voorjaar is de perfecte tijd om gras en buitenplanten te bemesten en ze klaar te maken voor groei en bloei. Met mest maak je de tuingrond vruchtbaarder en gezonder. Dat is belangrijk, omdat planten en gras daar hun voedingsstoffen vandaan halen.  

Gebruik het liefst organische meststoffen (geen kunstmest), en houd je aan de hoeveelheden die op de verpakking staan. Welke meststof het meest geschikt is voor jouw tuin hangt af van verschillende factoren, zoals specifieke plantbehoeften en de bodemgesteldheid (kleigrond, kalkloze klei, zandgrond etc.). Bekijk deze kaart voor een globaal overzicht van de bodemtypes in Nederland. Als je twijfelt over welke meststof het meest geschikt is voor jouw tuin, aarzel dan niet om een expert van het tuincentrum of de kwekerij om hulp te vragen. 

5) geef kleur aan je tuin met vroege voorjaarsbloeiers

Opgeruimd, schoongemaakt en gesnoeid? Dan ziet je tuin of balkon er waarschijnlijk een beetje kaal en saai uit. Tijd voor wat kleur! Maar let op: pas begin mei is het IJsheiligen. Gelukkig zijn er ook vorstbestendige planten waar je nu al van kunt genieten. 

Bollen op pot, zoals narcis, druif en hyacint zijn een goede en snelle optie om je buitenruimte te voorzien van bloemen en frisgroen. Vul ze aan met vrolijke viooltjes en madeliefjes en klaar is je lentefeestje! Ook de vorstbestendige lenteroos en wilde primula zijn perfecte opties voor in je voorjaarstuin. Plant ze nu (nadat de kans op strenge vorst voorbij is), dan heb je er volgende winter en volgend (vroege) voorjaar plezier van!  

vroegbloeiende planten in pot | tuinplanten

Meer inspiratie voor een bloeiend voorjaar 

Behoefte aan meer inspiratie voor een bloeiend voorjaar? Ontdek welke 6 lentebloeiers in het vroege voorjaar bloeien en je tuin nu al van kleur voorzien, of bekijk het lentedossier bomvol frisse voorjaarsinspiratie en plantentips. Oh, en volg je ons al op Pinterest, Instagram en Facebook

*Opmerking siergras snoeien in pot: snoei siergras in pot dat niet groen blijft in maart terug tot ongeveer 10 centimeter boven de potgrond. Siergras dat groen blijft kun je afknippen op het moment dat het er niet meer fris uitziet en wanneer het gras jonge sprieten aanmaakt. Ververs ook jaarlijks de potgrond van je siergras. Na twee jaar is het waarschijnlijk tijd voor een wortelsnoei, zodat wortels beter kunnen ademen en voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen.