Help, mijn plant is ziek!

Ga de strijd aan met beestjes en schimmels

Schimmels, bacteriën, insecten. Ze ruiken gewond groen en eenmaal genesteld in één plant hoppen ze moeiteloos langs alle andere planten in de kamer. Oppassen dus voor die veelvraten. En meteen in actie komen als je ze ontdekt. Wat je precies moet doen om jouw zieke plant te redden? Dat lees je hier.

Beestjes en schimmels mooiwatplantendoen.nl

Bah, beestjes

1. Bladluizen

Deze kleine beestjes, meestal groen, zitten het liefst op jonge stengels en de onderkant van bladeren. Ze zuigen de sappen uit de plant en veroorzaken misvormde bladeren, omkrullend jong blad, gele vlekken, afvallend blad en roetdauw. Ga ze te lijf met Promanal-R: een bestrijdingsmiddel op basis van paraffineolie dat onschadelijk is voor zowel plant als (honing)bijen.

2. Tripsen

Zitten met hun langwerpige, gestreepte lijven in groepjes op de bovenkant van bladeren en in bloemen en bewegen razendsnel. Hun aanwezigheid leidt tot vlekken, strepen en misvormde jonge bladeren. Wat kun je doen? Spoel de plaag weg met water en een oplossing van zachte gele zeep (20g per liter water) en 10 cc brandspiritus of methanol.

3. Wolluizen

Deze schijnheilige beestjes camoufleren zich als kleverige, wolachtige pluisjes. Ze zitten op de stengels, in bladoksels en op de nerven onderop het blad. Ook wolluizen kun je tegengaan met Promanal-R.

4. Schildluizen

Familie van de wolluis, alleen in plaats van een pluk wol hebben deze luizen een schild op hun rug. Samen zorgen ze voor een wasachtige korst op de stengel, stam of onderkant van het blad. Voordeel: volwassen schildluizen verplaatsen zich niet. Schrob ze met een tandenborstel en zeepwater van de plant. 

5. Spint

Mijten van minder dan een milimeter groot veroorzaken bij droge lucht de infectie spint: stipvormige vlekjes aan de bovenkant van het blad. Loopt het uit de hand, dan hangen er wittige draden in de plant. Knip meteen de aangetaste delen weg, spuit een maand lang wekelijks Promanal-R en zorg voor betere ventilatie.

6. Wortelluizen

Ai, dit zijn de vervelendste gasten die je plant kan hebben. Ze zitten op de wortels, waardoor je ze niet kunt zien en vaak te laat doorhebt dat je plant ziek is. Symptomen: trage groei en licht vergeelde bladeren. Helaas, een plant met wortelluis is nauwelijks nog te redden. Je kunt het beste je plant begraven en een nieuwe kopen.

Getver, schimmels

1. Meeldauw

Deze schimmel is wit poederachtig, verspreidt zich razendsnel over de bovenkant van bladeren en tast bladeren aan tot ze bruin zijn en afsterven. Zit meeldauw aan de onderkant? Dan heb je het pluizige neefje op bezoek, valse meeldauw. Snelste oplossing: haal de aangetaste delen weg en zorg voor meer ventilatie.

2. Roetdauw

Eigenlijk heeft de plant niet direct last van roetdauw. De schimmel leeft namelijk niet van de plant zelf, maar van honingdauw, een plakkerige vloeistof die sommige insecten achterlaten. Maar, de zwarte schimmel blokkeert ook de lichtinval op de bladeren. Wat te doen: veeg de schimmel weg wanneer je hem ziet en richt je pijlen op het verdrijven van de insecten die de honingdauw achterlaten.

3. Botrytis

Ook wel grauwe schimmel genoemd, want een grauwe, pluizige waas bedekt bladeren, stengels en bloemen. Uiteindelijk worden de aangetaste delen zwart en gaan dood. Verwijder zo snel mogelijk de zieke onderdelen, houd de bladeren droog en zorg voor ventilatie.

Kwetsbare oudjes

Net als bij mensen hebben ziektes het ook bij planten gemunt op de zwaksten van de groep. Ongezonde planten of afstervende blaadjes zijn het meest kwetsbaar. Als je ervoor zorgt dat je plant fit is, genoeg water en licht krijgt, niet te veel mest en een goede luchtvochtigheid, dan is de kans groter dat de ziekte hem overslaat. En onthoud: als ziektes eenmaal hun anker hebben uitgegooid, moet het gezonde deel er ook aan geloven. Haal dus regelmatig dorre en afstervende blaadjes weg.