Groenburgemeester Isa Hoes opent vergroeningsproject

Duurzaam vergroenen in de Amsterdamse binnenstad

Op zaterdag 18 juni heeft Groenburgemeester Isa Hoes, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, een vergroeningsproject geopend in de Kalverstraat-Heiligeweg te Amsterdam. Ze gaven de bekende winkelstraat een upgrade met het ruim 20 groen gevulde plantenbakken, wat tevens het startschot was voor de realisatie van meer groenprojecten in de stad.

groenburgemeester isa hoes groenproject amsterdam kalverstraat
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

ingrijpend en Duurzaam vergroenen

De gemeente Amsterdam gaat de komende jaren ingrijpend en duurzaam vergroenen door uiteenlopende vergroeningsprojecten te realiseren. Dit pilotproject met verrijdbare plantenbakken test op welke plaatsen het groen goed groeit en wat het effect is van groen op bezoekers en winkeliers in de Kalverstraat. Bij een positieve uitkomst worden dergelijke groenprojecten op meerdere plekken uitgerold. Ook zullen grootschalige projecten worden gestart, zoals het vergroenen van stegen en het vernieuwen van bestrating met meer ruimte voor groen.

Kleine aanpassingen, groot effect

Vanwege de vele rijksmonumenten en regelgeving in de Amsterdamse binnenstad, is snel vergroenen een uitdaging. Daarom startte het vergroeningstraject in de Kalverstraat kleinschalig. Dat betekent overigens niet dat het effect ervan minimaal is! Om de positieve effecten van groen te ervaren is een complete metamorfose van (winkel)straten niet nodig. Kleine aanpassingen hebben een groot effect op de omgeving. Dit positieve effect gaat verder dan een vrolijk gevoel bij het zien van bloeiende planten. Het verbetert het welzijn van bezoekers en omwonenden en zorgt voor meer saamhorigheid en solidariteit in de buurt.

de groene brievenbus

Kan jouw straat of wijk ook wel wat meer groen gebruiken? Stuur je idee naar de groene brievenbus en wie weet wordt jouw idee uitgekozen! De Groenburgemeester zorgt ervoor dat diverse ingezonden projecten verwezenlijkt worden. Isa Hoes: “We kijken daarbij naar samenwerkingen met partijen die al bezig zijn met vergroening. Door krachten te bundelen, zetten we vergroening in gang en transformeren we stapsgewijs van grauw naar groen. Dit is belangrijk, want een groene leefomgeving heeft niet alleen ecologische waarde, maar ook sociale waarde; groen zorgt voor een veilig gevoel op straat.”

laat je inspireren

Geïnspireerd geraakt om zelf de switch te maken van grauw naar groen? Wip je tuintegels en geef ze een groener tweede leven, verbeter je humeur door planten bij je voordeur of creëer een groene oase op je (stads)balkon. En wat dacht je van deze prachtige groene klimmers om een grauwe muur te verstoppen? Deel jouw transformatie van grauw naar groen met ons via Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #vangrauwnaargroen. 

groenproject groenburgemeester isa hoes