Een pluktuin met bloemen maken: zo doe je dat

Een feestje in je tuin én in je vaas

Ben je dol op kleurrijke veldboeketten? Droom je van een vers geplukt boeket, wanneer je maar wilt? En dat allemaal zonder maanden op de eerste pluk te hoeven wachten? Maak dan je eigen pluk-klare pluktuin! Hoe je dat doet leggen we je hieronder uit. Ook geven we je tips voor het maken van een pluktuin met kinderen en lees je de beste tips voor maximaal pluk-geluk. No worries, een grote tuin is niet nodig.

diy pluktuin
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Stappenplan voor het maken van een (pluk-klare) pluktuin

 1. Kies, afhankelijk van je buitenruimte, een geschikte plek voor je pluktuin. Heb je een grote tuin? Dan kun je de pluktuin maken in de volle grond. Heb je een kleine tuin, balkon of patio? Kies dan voor een pluktuin in potten, bakken of kisten. Hoe dan ook: kies voor een zonnige plek, daar groeien (eenjarige) pluktuinbloemen het beste.
 2. Bedenk welke planten je mooi vindt, van welke kleurencombinaties je blij wordt, van welke geuren je houdt en stem daar je plantenkeuze op af. Maak een mix van rijk bloeiende vaste planten, bollen en eenjarigen die in een vaas ook een tijdje mooi blijven. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van vaste planten als ridderspoor, zonnehoed, duizendknoop, gipskruid en (klim)roos, samen met eenjarige bloeiers zoals cosmea, zonnebloem, afrikaantjes, goudsbloem en leeuwenbek.
 3. Wensenlijstje klaar? Shoppen maar! Denk niet alleen aan de planten, maar ook aan overige benodigdheden zoals een scherpe (snoei)schaar om je bloemen mee te plukken. 
 4. Prepareer de grond, bak, kist of pot om te kunnen gaan planten. Kun je daar nog wel wat tips bij gebruiken, lees dan dit artikel over het planten van buitenplanten. Wil je liever zelf je planten inzaaien in plaats van een pluk-klare pluktuin? Markeer dan alvast volgend voorjaar in je agenda, want dat is de beste periode om (voor te) zaaien.
 5. Geniet van je pluktuin en pluk je geluk! En vergeet niet: (pluk)tuinieren is geduld hebben. Het blijft een kwestie van proberen, plukken en herzien. Niet alle planten zullen even goed groeien in je pluktuin. Het heeft even tijd nodig om te ontdekken wat het beste werkt in jouw pluktuin.

tips voor het maken van een pluktuin

Heb je eenmaal een pluktuin gemaakt, dan wil je er natuurlijk optimaal van genieten. We geven je een paar tips om maximaal van je pluktuin te genieten.

 • Heb je niet zoveel ruimte voor een pluktuin? Combineer dan snijbloemen van de bloemist met een paar bloemen uit je eigen tuin. Zo zorg je voor een verrassend en speels boeket, zoals in dit bonte bloemen- en plantenboeket.
 • Pluk bloemen in de vroege ochtend of laat op de avond, wanneer het niet zo warm meer is. Gebruik daarvoor een scherpe snoeischaar. Zorg voor een lange steel, dan kun je alle stelen van je plukboeket op dezelfde lengte afknippen.
 • Zet de geplukte bloemen zo snel mogelijk in een schone vaas met vers water op kamertemperatuur. Haal bladeren die in het water komen weg, om bacteriegroei te voorkomen.
 • Pluk bloemen die net geopend zijn. Bloemen met lange aren, zoals ridderspoor, pluk je het liefst wanneer ongeveer de helft van de bloemen geopend is.
 • Zet je boeket niet in de felle zon, op de tocht of in de buurt van een fruitschaal, want daardoor bloeit je plukboeket minder lang.
 • Tip: om nog langer van je bloemen te genieten kun je ze natuurlijk ook zelf drogen. En dat kan gewoon aan de waslijn! Bekijk hier hoe je dat doet.
pluktuin maken | pluktuin hangbak | pluktuin kinderen

een pluktuin voor (en door) kinderen

Tuinieren met kinderen is leuk, maar ook uitdagend. Voordat je het weet wordt er van je plantenbak een zandbak gemaakt, of worden bloemen geplukt nog voordat je van hun bloei kunt genieten. Hoe zorg je ervoor dat je samen met je kind(eren) van een pluktuin geniet? Bekijk de onderstaande tips voor een pluktuin voor kinderen:

 • Betrek je kroost bij het hele proces en geef ze verantwoordelijkheid. Bedenk samen hoe de pluktuin eruit komt te zien. Wat zijn jullie favoriete bloemen? Wat zijn jullie lievelingskleuren en -geuren? Breng samen een bezoekje aan een tuincentrum en ga samen aan de slag.
 • Maak een aparte, mini-pluktuin waar kinderen zelf hun gang mogen gaan. Dat is win-win voor iedereen: jij hoeft je minder zorgen te maken dat jouw bloemen te vroeg worden afgeknipt, en de kans is groot dat de kids opbloeien van de verantwoordelijkheid over hun eigen bonte bloeiers. Ze zullen trots zijn op de boeketjes die ze ermee kunnen maken (voor opa, oma of andere bloemenliefhebbers). 
 • Heb je weinig ruimte voor een (aparte) pluktuin? Ga dan de hoogte in! Kies voor bloeiende planten in hangbakken en/of potten of aan een plantenrek. In het voorbeeld hierboven gebruikten we rode zonnehoed, halskruid, lavendel en salvia
 • Is je pluktuin toch geen succes bij je kroost, of merk je dat je kind er snel klaar mee is en wil jij nog even aan de slag in je pluktuin? Deze 6 buitenactiviteiten voor kinderen doen het altijd goed. 
 • Na inspanning komt ontspanning! Duik samen met je kroost de keuken in voor een dorstlessend drankje met klimfruit en/of deze vegan koekjes met plantenprint, leg een kleedje neer naast de pluktuin en geniet samen van de bloeiende confetti. 

Meer weten over het maken van een pluktuin?

Op zoek naar meer inspiratie over het maken van een pluktuin? Ontdek dan hoe je je eigen eetbare pluktuin maakt vol eetbare bloemen, kruiden en planten, of ga aan de slag met companion planting met je tuinkruiden. Zo'n (eetbare) pluktuin is niet alleen leuk en lekker, maar ook nog eens goed voor je gezondheid. Tuinieren heeft namelijk een ontspannende werking! Oh, en volg je ons al op Instagram, Facebook en Pinterest voor je dagelijkse dosis planteninspiratie? 

diy pluktuin maken

In de pluktuin op de bovenstaande afbeeldingen gebruikten wij onder andere zonnehoed, lampenpoetsersgras, reuzenlavendel, physalis (lampionplant), allium, ananasplant, Coreopsis Grandiflora (meisjesogen), crocosmia, ijzerhard, dahlia, purperklokje, dille, phlox, wilde ridderspoor, dropplant en prachtriet.