DIY: Scherven brengen woongeluk

Wonen & Azië

Tijdens een onbewaakt moment glipt er onverhoopt wel eens een vaas of plantpot uit je handen. Oh nee.., niet die! Gelukkig denken ze daar in Azië heel anders over. Kintsugi is de Japanse kunstvorm waarmee je keramiek en porselein repareert met goud, zilver of platina. De filosofie erachter focust zich op de levensweg van het voorwerp. Een breuk is onderdeel van het leven en maakt het geheel mooier. Zo’n stuntelmoment is dus niets om te verdoezelen. Bekijk de mooiste voorbeelden en ontdek hoe je zelf met Kintsugi aan de slag kunt gaan. 

Kintsugi planten pot Mooiwatplantendoen.nlCopyright: thebeautydojo.com

Gouden transformatie

Soms is het maar een haarfijn lijntje en andere keren is er een hele hap uit je aardewerk. Een beetje pikant, je kunt zo naar de bloemstelen en wortels staren.. Gelukkig valt alles  te repareren. Door de kieren te vullen met lakhars gemixt met goudpoeder, maar evengoed kun je ook met andere ‘vreemde’ materialen aan de slag. Zo hebben we voorbeelden van Kintsugi gezien met hout, maar zelfs met lego!

Ga zelf aan de slag

Ergens een gebroken vaas liggen? Of stiekem een plantpot kapot gegooid na het lezen van dit artikel? Geef een vers boeket bloemen of een vintage plant een wel heel bijzondere omhulsel om te stralen. Zó repareer je jouw vaas of plantpot met een Aziatische knipoog, maar wel met moderne snelheid. 

Dit heb je nodig

Zo maak je het

Stap 1:

Verf eerst de randen van de gebroken scherf en de uitsparing in de gebroken vaas. Plaats de stukken op elkaar en houd even vast zodat de verf de juiste kant op vloeit. 

Stap 2:

Druppel een heel kleine hoeveelheid lijm op de randen, eventueel met het kwastje, en houd een minuutje vast. Afhankelijk van de lijm is deze volledig droog binnen een paar uur. 

Niet tevreden met het resultaat? Ja, we zien je wel fronzen perfectionist. Het goud sluit niet perfect aan en er mist een hoekje in de vaas. Nou en? Dit is exact waar Kintsugi om draait. Het omarmen van gebreken. Ze zijn goud waard!

Beetje vals spelen mag ook

Niet iedereen heeft de tijd om aardewerk te repareren. Waardeer je deze kunstvorm wel? Op Etsy koop je een kant en klaar exemplaar. Dan hoef je alleen nog maar naar bloemist of tuincentrum te wandelen, want met je favoriete groene kamerplant erin wordt het geheel nóg mooier!